На Херсонщині територіальні громади навчають проєктній діяльності з профілактики хронічних неінфекційних захворювань

проект, неінфекційні захворювання
11 січня 2022 року стартував дводенний тренінг «Створення та реалізація проєктів з профілактики НІЗ на рівні громади» для представників територіальних громад-учасниць україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». На Херсонщині це Чаплинська, Милівська, Чорнобаївська і Великокопанівська територіальні громади. Від кожної громади участь в тренінгу взяли команди у складі медичних, соціальних працівників, освітян тощо.

«Сьогодні причиною 90% смертей жителів області є саме неінфекційні хвороби. Для розв’язання цієї проблеми в області працюватиме проєктна команда. Облдержадміністрація надалі всіляко сприятиме реалізації цього надважливого проєкту. Тому бажаю вам плідної співпраці», — звернувся до учасників семінару Микола Якименко.

Головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич акцентував увагу на значенні профілактики хронічних неінфекційних захворювань для попередження смертності, яка в Україні значно вища, ніж в Європі та світі. «Проєкт поки що впроваджується в чотирьох пілотних громадах. Ми сподіваємося, що після відпрацювання в даних громадах, ми впровадимо успішний досвід з профілактики хронічних неінфекційних захворювань по всій області», — підкреслив він.

Під час тренінгу учасники розглянуть проєктні ідеї, їх відповідність визначеним пріоритетам у громадах, навчаться формувати проєктні заявки, розробляти концепції проєктів, визначати цільові групи, знаходити стейкхолдерів. Керуватимуть навчанням експерти та координатори проєкту «Діємо для здоров’я» на національному рівні Левко Довгань та Марина Брага, а також регіональний координатор, заступник директора ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Дар’я Сєдлєр.

Знання та вміння з проєктної діяльності стануть в нагоді для роботи з населенням громад щодо профілактики хронічних неінфекційних захворювань.

Проєкт «Діємо для здоров’я» стартував в Україні в кінці 2020 року. Він впроваджується на 3 рівнях: національному, регіональному та рівні територіальних громад. Участь в проєкті беруть 25 громад з 5 цільових областей. Мета: зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності, підвищити тривалість життя чоловіків та жінок шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон