У Херсоні підприємці шоковані вимогою торгувати з касовим апаратом

Херсон, касові, апарати
Закривати бізнес – єдиний вихід для дрібних підприємців, котрих з Нового року зобов'язали реєстратори розрахункових операцій. Так кажуть херсонці, які працюють на ринку, в коментарі журналістам Суспільного.

Касові апарати, які з 1 січня стали обов'язковими для всіх фізосіб-підприємців, велика проблема для тих, хто працює за спрощеною системою.

Так каже підприємець Юрій Петренко, який 25 років працює біля Дніпровського ринку у Херсоні:

«Для мене це велике навантаження. По-перше, ми працюємо, на вулиці та в мороз касовий апарат може просто «зависнути». Ще є проблема із відключеннями електрики. Я вже людина у віці, далека від усього такого – не зможу ввести в касовий апарат програму, тому мені потрібно буде найняти бухгалтера. Поставити хороший апарат, який коштує приблизно 12 тис грн, щоб платити через карти, поставити монітор, вести товарний облік»

Але найбільшою проблемою підприємець називає відсутність первинної документації на кожну одиницю товару. Через митницю продукція йде оптовими накладними.

Каже, штраф за кожен чобіт чи пару шкарпеток без первинної документації становитиме 51 тис грн згідно з новим законом:

«Ми працюємо на спрощеній системі оподаткування, сплачуємо податки. Я – підприємець із 1997 року, плачу податки, плачу до Пенсійного фонду, гроші йдуть до бюджету міста. Ми розпочинали свій бізнес як «спрощенці» від слова «просто». Я сплатив і стою собі спокійно, легально працюю»

Людям похилого віку такі умови особливо тяжкі. Так каже підприємниця Зінаїда Тимошенко:

«Я вважаю, що всі мають сплачувати податки, але до чого тут касовий апарат? Я дуже давно працюю на цьому ринку, мені 73 роки, я заробляю собі ще одну маленьку пенсію тут.
Шкарпетки, труси, а покупців на день дуже мало. Податки сплачують регулярно. Але щоби бухгалтера найняти – у мене таких коштів немає. Мені треба буде піти»

Нагадаємо, 1 січня 2022 року набули чинності зміни до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон