Володимир Хвостов: Різкий обвал цін на молоко-сировину для більшості ферм означатиме закриття

Хвостов, молоко, обвал цін, ферми
«Для молочних господарств війна прийшла, звідки не чекали» – так в Асоціації виробників молока (АВМ) розцінили ситуацію, що склалася буквально за три дні до кінця 2021 року. Йдеться про рішення групи компаній «Молочний Альянс» знизити з 1 січня 2022 року закупівельну ціну молочної сировини на 10%, про що крупний переробник молока повідомив своїм партнерам – молочним господарствам.

Таку заяву переробники пояснюють газовою кризою, звертаються до молочарів, пропонуючи побороти її разом. Однак спільною поки що виглядає лише демонстративна позиція молокозаводів і не лише представників однієї групи компаній, як виявилося.

Директор ТОВ «Торговий дом «Долинское» Володимир Хвостов повідомив, що їхній партнер завод «Данон» також виставив нові умови співпраці.

При цьому керівник агропідприємства акцентував увагу з одного боку – на зусиллях аграріїв, які намагаються не просто зберегти молочну галузь України, а й вивести її на вищий рівень, а з іншого – на нищівній для молочарства позиції переробників. Адже вони, також потерпаючи й через енергетичну кризу, й через жорстку політику торговельних мереж, обрали найпростіший шлях вирішення власних проблем.

«Для виробників молока, в тому числі й для мого підприємства «Торговий дом «Долинское» рік почався з неочікуваного «подарунка» під ялинку. Без попереджень, перемовин, пошуку альтернативних рішень нам надіслали «листи щастя» про зниження ціни на молоко-сировину. Сьогодні в скрутній ситуації опинилася молочна галузь, яка складається насамперед з виробників сировини та її переробки! На жаль, власники цих складових різні… Але як діяли ці дві сторони за останній період?

Виробники молока нарощують долю якісного молока вищого ґатунку, в країні з’являються нові ферми, інвестуються величезні гроші в модернізацію і будівництво, завдяки фаховому підходу досягається рівень продуктивності 30+ на добу надоїв, і з цим завданням агровиробники добре справляються.

Що ж відбувається в переробці?

Дешевий газ – «розслабив» молокозаводи і ніхто не замислювався над енергоефективністю та енергозаміщенням. Торгові мережі, з якими вибудували діалог переробники, ведуть свою нечесну гру, зловживаючи ціноутворенням і термінами платежів за готову продукцію. Переробники стали заручниками відомих торговельних мереж! Імпорт (Польща, Білорусія) потоком захопив наші полички. Ніхто з переробників не порушував ці питання на самих високих рівнях, простіше ж «приставити до стіни» аграріїв», - написав у фейсбуці Володимир Хвостов.

Наразі молочні господарства перебувають не у кращій ситуації, ніж переробники. Зростання тарифів на енергоносії, здорожчання мінеральних добрив, а відтак і власно вирощених кормів, як, до речі, і білкових, ріст цін на логістичні послуги, ветеринарні препарати – все значно підвищило собівартість молоко-сировини.

Отож, виробники і молока, і продукції з нього, за великим рахунком – в одному «човні». А тому й розв’язувати проблеми варто консолідовано, бо в інакшому разі на молочну галузь України чекає досить сумна перспектива, наголошує Володимир Хвостов:

«Скажу без перебільшення, такий різкий обвал цін для більшості молочних ферм означатиме закриття. І ми не готові субсидувати за рахунок рослинництва. Якщо залишити як є, МИ з Вами можемо стати свідками загибелі молочної галузі, перебування молокозаводів і виробників сировини у різних «окопах» призведе до державного колапсу.

Є лише один альтернативний вихід – разом перейти до рішучих дій із залученням влади щодо захисту вітчизняного товаровиробника, створити програму реформування та впливу на фактори, які знищують нашу галузь!

Зараз ми можемо перетворити молочні ферми на «ковбасу і стейки», але тим самим втратимо майбутнє молочної галузі. Компроміс та лояльні умови – ось що потрібно в цій ситуації! Тож, я звертаюся до молокопереробних заводів – давайте на період до стабілізації ситуації з цінами на газ, на електроенергію реагувати на загрози швидко, але виважено! Щоб консолідовано пережити цю кризу», - пропонує Володимир Хвостов.

Його думку поділяє й президент Асоціації виробників молока, голова правління Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун: «З 1 січня 2022 року вирішили обвалити ціни на молоко-сировину на 10%. Це рішення призведе до банкрутства сотні молочних ферм. Як президент Асоціації виробників молока України, закликаю молокопереробні заводи виважено підійти до ситуації, разом сісти за стіл переговорів та знайти правильне компромісне рішення», - наголосив Андрій Дикун.

Олена РЄЗНІЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон