Херсонщина театральна: 10 найважливіших подій року

Херсонщина, найважливіщі, події
Коли йдеться про рейтинги - безвідносно до того, якому явищу вони присвячені, - завжди потрібно брати до уваги суб'єктивність оцінок. Однак, певний зріз про предмет можна отримати і при складанні рейтингу.

Нижче наведено топ-10 театральних подій року, які, були найважливішими як для херсонців, так і для всього нашого регіону.

1. Спочатку, з 2009 року, цей щорічний фестиваль у Херсоні називався “Лютий/Февраль”. Пізніше організатори перейменували його на “Лютий/Лютий”, та ще пізніше - просто на “Лютий”. Саме в такій іпостасі театрали побачили та почули події у 2021 році, коли відбувся вже 13-й фестиваль.

Як завжди, на “Лютому” цього року найважливішими були дві дати: 2 лютого, день смерті режисера Всеволода Мейєрхольда, та 9 лютого, коли Майстер відзначав день свого народження. За старою традицією, у ці дні члени Херсонського центру імені Всеволода Мейєрхольда відвідали стіну пам'яті на будинку Скарлатто, де режисер жив з 1902 по 1905 роки. А 13-го лютого в рамках фестивалю відбулися читання текстів "Просто людина" Євгена Марковського, "Цвяхи" Ігоря Носовського та "Так, бос!" Артура Сумарокова, які, попри справді зимовий холод, відвідало та обговорило чимало слухачів.

2. До Міжнародного дня театру, що відзначається 27 березня, на великій сцені Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша глядачам представили прем'єру чеховської “Чайки” у режисурі Андрія Мая. З кожним новим показом вистава удосконалювалася, а новаторські підходи, запропоновані постановником, публіка гідно оцінила. Особливо зазначимо: класичний переклад класичної п'єси з російської на українську у виконанні Павла Тичини, створений ще у 50-ті роки минулого століття, дуже органічно вписався в канву сучасних реалій.

3. До цієї ж дати було приурочено присвоєння звання Народної артистки України актрисі театру імені М.Куліша Ружені Рубльовій. Артистка небезпідставно вважається однією з головних “зірок” театру, без яких важко уявити, зокрема, вокальну та хормейстерську складові херсонського храму Мельпомени. На рахунку Ружени Рубльової - ролі в десятках вистав, а найгучніший, мабуть, успіх на неї чекає щоразу при показі музичної моновистави "Світ пісень Едіт Піаф". Додамо, що Ружена Рубльова сяє на театральній сцені вже 22 роки.

4. Наприкінці квітня за сприяння громадської організації Центр культурного розвитку "Тотем" в обласному центрі стартувала драматургічна лабораторія "Марковне поле", яку вів автор Євген Марковський. Відвідувачі студії не лише брали участь у дискусіях та знайомилися з теоретичною частиною, а й на практиці за допомогою різноманітних вправ пробували себе в ролі драматургів. До цієї події можна приєднати і заняття у студії драматургині Олени Астасьєвої, які розпочалися у грудні на базі обласного Палацу молоді та студентів. Дві повноцінні драматургічні лабораторії для такого міста, як Херсон, - це вже досить яскраве і нестереотипне явище.

5. Цього року вже 13 річницю від дня заснування відзначає Херсонський центр імені Всеволода Мейєрхольда, про який згадувалося вище. Утворившись 15 серпня 2008 року, Центр став одним із передових угруповань на театральному полі України. Неабиякою мірою саме завдяки йому до дискурсу херсонців та взагалі українців міцно увійшли поняття “нова драма”, “документальний театр”, “вербатим”, “сторітелінг”, “свідковий театр” - терміни, якими передова театральна публіка оперує вже не перший рік.

6. Попри численні перипетії та карантинні обмеження, цього року знову, як і раніше, міжнародний фестиваль “Мельпомена Таврії” пройшов із розмахом. На цьому заході глядачі побачили 40 вистав, а представили їх колективи з 10 країн світу. До слова, у листопаді театр імені М.Куліша оголосив, що черговий, XXIV фестиваль відбудеться з 20 по 28 травня 2022 року, і цього разу планується приїзд до Херсона творчих колективів одразу з 21 країни.

На сцені “Мельпомени” - вистава “Шинель” київського Молодого театру. Фото Ігоря Бойченка.

7. Приблизно в ті ж дні, на початку вересня, до Херсона вкотре прибув десант організаторів та учасників фестивалю “Гогольfest”. Події фестивалю органічно вписалися у тому числі й у розклад “Мельпомени Таврії”. Справжнім хітом цього року був масштабний перформанс "...від 30 до 40..." у постановці Влада Троїцького. Дійство відбувалося в Олешківських пісках, а забезпечували його десятки спеціалістів.

8. Цей пункт об'єднує одразу кілька подій. По-перше, ще у липні у селі Олександрівка Білозерського району Херсонщини на базі Мистецького центру Youkh відбулася десятиденна драматургічна лабораторія під кураторством Максима Курочкіна. На ній вісім відомих українських авторів працювали над створенням нових текстів. Потім ще місяць автори доопрацьовували свої тексти самостійно. А у жовтні в Херсоні з друку вийшла збірка “8” – унікальне видання, присвячене українській “новій драмі”. Примітно, що половина драматургів, представлених у збірнику, - корінні херсонці.

9. На початку грудня у Києві відкрився Театр драматургів – театр, у якому, як заявляють його організатори, на першому місці стоятимуть текст та драматурги. Серед двадцяти засновників ТД, між іншим, троє херсонських авторів. Значну фінансову та моральну підтримку новому починанню надає меценат-ентузіаст Дмитро Сімонов, який вклав кошти в оренду та ремонт приміщення у старовинній будівлі на Подолі. Передбачається, повноцінно театр запрацює у лютому 2022-го, але вже зараз у ньому відбуваються сценічні читання драматургічних текстів та інші перформанси.

10. Найвпливовіший фестиваль сучасної української драматургії, Тиждень актуальної п'єси, відбувся у Києві вже вдванадцяте. Останні два роки все через той же COVID-19 фестиваль доводиться проводити в стислі терміни, його програма вже не така розлога, як це було раніше. Проте, і цього року читання нових п'єс, що потрапили до шорт-листа Тижня, привернули увагу публіки. Фестивальні заходи приймав у себе Культурний центр “Дах”, який уже не перший рік плідно співпрацює з Тижнем. Тут також не обійшлося без херсонців. Адже Андрій Май, директор центру “Текст” та керівник Херсонського центру імені Всеволода Мейєрхольда, усі ці роки є незмінним куратором фестивалю, а Наталя Блок займається конкурсом “Тиждень Дріб”, у якому беруть участь тексти для дітей та підлітків.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон