На Херсонщині осучаснюють бібліотеки

Херсонщина, хаб, бібліотека
У Херсонській області стартує ініціатива «Бібліотека – сучасний освітній хаб». Це пілотний проєкт, який допоможе перетворити бібліотеки на сучасні освітні хаби, де люди старшого віку зможуть підвищити свою цифрову грамотність, а молодь готуватиметься до вступу до коледжів та університетів

27 грудня 2021 р. Херсонська область - Державні послуги поступово переходять в онлайн-формат, що спрощує наше життя. Утім далеко не всі українці мають хоча б базові цифрові навички, необхідні для того, щоб користуватися послугами за допомогою смартфона. Особливо якщо йдеться про людей старшого віку.

У Херсонській області стартує ініціатива «Бібліотека – сучасний освітній хаб». Вона є частиною проєкту ПРООН «Посилення стійкості громад у Херсонській області», який впроваджується за фінансової підтримки уряду Великобританії і допоможе населенню опанувати нові технології, навчитися користуватися електронними сервісами, а молоді – підготуватися до вступу до закладів вищої освіти.

Освітні хаби будуть створюватися на базі існуючих бібліотек. Пілотними стануть Великоолександрівська селищна бібліотека, публічна бібліотека Верхньорогачицької селищної ради та Скадовська міська бібліотека, які впродовж січня-лютого 2022 року перетворяться на «цифрові» центри. Центральний регіональний тренінговий центр при Херсонській обласній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара тим часом має стати «серцем» мережі хабів по області.

«В умовах децентралізації особливої важливості набуло питання розвитку територіальних громад, зокрема, зважаючи на прискорення цифрових трансформацій. Але це можливо лише за умови, що жителі громад володіють цифровими навичками», – розповіла регіональна координаторка ПРООН у Херсонській області Есма Умерова.

У хабах організовуватимуться різноманітні освітні заходи в режимах онлайн та офлайн – від курсів володіння комп’ютерними програмами та онлайн-сервісами до медіаграмотності, уміння працювати з даними, створювати цифровий контент тощо. Запит ініціюватимуть самі громади залежно від потреб і побажань мешканців.

Проєктом навіть передбачено, що хаби використовуватимуться як місце, де випускники зможуть проходити онлайн-підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з фахівцями вищих навчальних закладів Херсону та області, тобто ці хаби стануть місцевими платформами для підготовки абітурієнтів. Наразі опрацьовується можливість такого партнерства з ВНЗ.

Окрім того, в хабах на базі бібліотек буде організовано доступ до вже наявних навчальних онлайн-платформ і ресурсів, як-от Prometheus, ВУМ online, Edera, на яких містяться тисячі курсів для самоосвіти. Так само звідси забезпечено доступ до порталів електронних послуг, які надає держава.

Для ефективного функціонування хабів персонал бібліотек навчатимуть формувати тренінгові групи, планувати та розвивати діяльність хабів, користуватися сучасною мультимедійною технікою, зокрема ноутбуками, проєкторами, спікерфонами, які наразі закуповуються.

Ініціатива втілюється у тісній співпраці з громадськими об’єднаннями, зокрема Херсонським обласним бібліотечним товариством і Агенцією регіонального розвитку «Офіс євроінтеграції Херсонської області». Партнери проєкту впевнені, що застарілі бібліотеки можуть стати креативними освітніми хабами, де мешканці громади зможуть отримати якісні освітні послуги від фахівців з інших міст і навіть із-за кордону, не виїжджаючи за межі свого села.

Загалом у хабах планують навчити щонайменше 3 000 людей упродовж року. У подальших планах – поширити таку модель цифрової освіти на інші бібліотеки області, що готові до модернізації та змін. Наразі в Херсонській області налічується понад 250 бібліотек різного рівня, більшість з них – у сільській місцевості, де створення освітніх хабів буде доречним у найближчі роки.

Лідія ІГНАТОВА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон