Які великі об'єкти продали на Херсонщині у 2021 році

Херсонщина, бюджет,
На понад 3 мільйони гривень цього року поповнився державний бюджет від приватизації об’єктів на Херсонщині. 24 грудня мав відбутися третій аукціон з оренди санаторію "Гопри". Два попередніх не відбулися.

У 2021 році відбулося кілька подій, які стали знаковими для регіону. Не всі вони були позитивними, але всі гучними. Суспільне дізналося, яке вони мали продовження та чим завершилися. Чому немає охочих на оздоровницю та які об’єкти фонду держмайна цього року вдалося продати - у сьомому матеріалі підсумкового марафону.

Санаторій "Гопри" раніше був на балансі "Укрпрофоздоровниці", розказує начальниця регіонального відділення фонду державного майна в Херсонській області, АР Крим та місті Севастополі Галина Теслюк. Пізніше Кабінет міністрів прийняв рішення про передачу його до державної власності.

"Дочірнє підприємство - санаторій "Гопри" з цим не погодилося, тому фонд державного майна довгі роки судився з цим підприємством. Наразі суди закінчені і ми як регіональне відділення зареєстрували у державному реєстрі за державою це майно", - говорить Галина Теслюк.

Зараз санаторій продовжує функціонувати та надавати послуги з оздоровлення, каже Галина Теслюк, тому, щоб залучити інвестиції у його розвиток, вирішили віддати оздровницю в оренду.

"Ми надаємо в оренду корпуси спальні, їдальню, грязелікувальницю, адміністративні корпуси. Загалом це - 7 тисяч квадратних метрів", - каже начальниця відділення фонду держмайна області.

Тоді, у вересні, стартова ціна на аукціоні була 200 тисяч гривень. Здавали об’єкт на 5 років. Сьогодні на торги виставили "Гопри" зі знижкою у половину вартості і на 15 років, говорить начальниця відділу комунікацій регіонального відділення Фонду державного майна Алла Ракша.

"На жаль, не надійшло заявок від потенційних орендарів. Хоча це вже був аукціон зі зниженням у 50% ціни. Однак охочих поки не знайшлося. Він передається в оренду з умовами. Це збереження профілю діяльності, тому, можливо, це обмежує коло потенційних орендарів. Але ми розуміємо, що збереження санаторію важливе для регіону", - розказала Алла Ракша.

За умовами торгів будівлі та споруди можна передавати у суборенду. З нового року "Гопри" планують виставити на наступний аукціон.


Загалом за цей рік, каже Алла Ракша, по 19-ти об’єктах державної власності уклали договори купівлі-продажу.

"На початку 2021 року у переліку об’єктів, що підлягають приватизації, було 36 об’єктів. Наразі таких об’єктів вже 46, тобто протягом року ми додатково включили до цього переліку ще 10 об’єктів. Із цих 46 об’єктів 30 нами були підготовлені і виставлені на аукціони", - говорить начальниця відділу комунікацій регіонального відділення Фонду державного майна.

Один з об’єктів, який вдалося продати цього року, - Геройський солезавод. Аукціони проводили тричі. Одного разу, розказує Алла Ракша, переможець відмовився підписувати договір купівлі-продажу. На сьогодні у підприємства боргів на майже 7 млн грн, переважно це - зарплата робітникам. Їх тут шістнадцятеро. Цьогоріч через погодні умови сіль не видобували, сказав в.о. директора Геройського дослідного-промислового підприємства Дмитро Бухтіяров.

"Сіль просто не сіла. Дощі були рясні. Це призвело до того, що ґрунтові води піднялись. Таке буває раз на 5 років. Сіль мало наросла і вирішили не збирати її, тому що це не має економічного сенсу", - каже директор солезаводу.

Раніше тут виробляли харчову сіль, тепер будівлі порожні і для переробки продукції техніки немає. Зараз сіль іде на промислові та косметологічні потреби, говорить Дмитро Бухтіяров. За умовами продажу, новий власник має зберегти профіль діяльності та розрахуватися із боргами.

"Аукціон відбувся 9 грудня. Було 8 учасників. Ціна зросла в 7 разів. З 6 мільйонів до 44. І 22 грудня було укладено Міжрегіональним відділенням і переможцем аукціону договір купівлі-продажу. Наразі ми очікуємо саме надходження коштів", - розповіла Алла Ракша.

Відповідно до закону у переможця є місяць на те, щоб внести ці гроші. Ще один об’єкт, який намагалися продати цього року, – підприємство "Судмаш". Раніше воно було на балансі Укроборонпрому, та, говорить Олег Балабанцев – директор підприємства, вже багато років не отримує державного замовлення, саме тому об’єкт і виставили на приватизацію. Директор впевнений, приватизація потрібна.

За його словами приватизація підприємства - це добре. У Судмаша один цех робочий, а вся інша територія – це додаткові витрати.

Наразі тут працюють 22 людини. Раніше виготовляли запірну арматуру для суден. Тепер Судмаш - єдиний в Україні, говорить Олег Баланбанцев, в кого є ліцензія на обстеження, ремонт та атестацію пожежних драбин. Аукціон з продажу оголосили, каже Алла Ракша.

"Аукціон вже оголошено. Він відбудеться 14 січня. Зараз ми шукаємо інвесторів. Ціна - 67 мільйонів 235 тисяч гривень. Ми знаємо, що є інвестори, які зацікавлені у придбанні цього заводу, але вони очікують зниження. Бо за законодавством можуть відбуватися аукціони зі зниженням ціни у 50%, але зараз ця норма законодавча заблокована. Законопроєкт пройшов друге читання, але був направлений на доопрацювання", - каже начальниця відділу комунікацій регіонального відділення Фонду державного майна Алла Ракша.

Серед умов продажу "Судмаша" є те, що протягом року після приватизації об’єкт має зберегти свій вид діяльності, крім того, протягом цього ж часу колектив, який зараз працює на підприємстві, не може бути звільнений.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон