На Херсонщині зберігають кримськотатарські традиції

Херсонщина, традиції, ЮНЕСКО
Кримський орнамент Орьнек внесли до Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Таке рішення прийняли на засіданні Міжурядової комісії у Парижі 16 грудня. Що таке Орьнек та де використовують такий орнамент - Суспільне дізналось у кримських татар.

Енвер – кримський татарин. На Херсонщину переїхав 2015 і у місті Гола Пристань, розказує чоловік, відкрив кафе традиційної кримськотатарської кухні. Каже, готують страви кримськотатарські, знайомили з культурою кримських татар місцевих.

Окрім того, що заклад знайомив відвідувачів із традиційними кримськотатарськими стравами, каже Енвер, завданням було розказати і про культуру народу.



"Із самого початку завдання було таке, щоб воно показувало культуру кримських татар, яскраво був виражений етнографічний зміст і ми намагалися все зробити ближче до національних ознак своїх. І дуже довго ми обирали назву кафе і потім, коли треба було торкнутися символів, що означає той чи інший символ у візерунках кримських татар, то ми обрали назву «Нар». Це в перекладі з кримськотатарського означає «гранат»", - розповів Енвер Кадиров.

У кримськотатарській культурі гранат символізує благополуччя і достаток, говорить чоловік. Цей символ показали не лише у назві закладу, а й на емблемі, яку запозичили з роботи кримськотатарського митця Едема Ганієва.

Едем Ганієв 16 років займається керамікою, свої роботи прикрашає саме традиційним кримськотатарським орнаментом. Едем зараз живе у Криму. Суспільне зв’язалось із чоловіком телефоном.

"Це - кримськотатарський орнамент Орьнек. Ми його використовуємо у своїх роботах, я використовую у кераміці, відроджую у сучасній інтерпретації, використовую в своїх роботах в блюдах. В основному використовуємо родинне дерево. Тобто в основі орнаменту - трикутник, це – символ землі, потім посудина. Це - символ родинного вогнища. Далі в центрі композиції - тополя, який означає символ чоловіка – голови родини, який обов’язково в центрі. А зверху символи продовження роду", - каже Едем Ганієв.


Такий орнамент використовують як елемент декору національного одягу, головних уборів, прикрас, посуду та килимів. Також прикрашають спеціальну торбину, де зберігають свою найбільшу святиню – Коран. Енвер Кадиров каже, те, що Орьнек внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО дозволить не лише поширити кримськотатарську культуру, а й зберегти її.



© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон