Херсонщині подарували оберіг

оберіг, дідух, майстрині
Гігантський дідух - оберіг Херсонщини

Народні майстрині Олена Колодич, Олена Стецюк і Тамара Петраченко із села Чорнянки, що в Каховському районі області, працювали над ним багато місяців.

Навесні збирали та засушували степові квіти, влітку та восени дійшла черга до зрілих колосків - пшениці, жита, рису та проса, листя кукурудзи (талашу). Зелені прикраси та багатства степових земель пішли на створення небачених розмірів дідуха заввишки зо три метри! Але то не просто красива композиція. Адже дідуха глава родини урочисто заносив у хату й ставив під образами для захисту від злих помислів та нечисті. А на Водохреща всю чорноту, що увібрав у себе оберіг, виносили на перехрестя та спалювали, аби з димом пішли всі негаразди.

Так вчинять і з дідухом, який нині прикрашає собою світлицю на подвір'ї обласного Центру народної творчості у Херсоні. Але він тут не один. Компанію йому склали понад сотню шедеврів із сіна, соломи та інших природних матеріалів, з любов'ю сплетених майстринями з 25 територіальних громад краю. Тому виставку так і назвали "Солом'яне Різдво". Тут тобі й різдвяні шопки з талашу, й солом'яні олені, й навіть ляльки колядників. З солоного тіста, але, на диво, на вигляд, наче з порцеляни. Та чи не найбільше - із десяток хитромудрих конструкцій з тієї самої соломи, призначення яких важко вгадати (на знімку).

Їхній містичний секрет розкрила хранителька виставки - методист обласного Центру народної творчості Таїсія Бецун: "Павука з пшеничної соломи встановлюють на центральному сволоку в хаті. Під нього ставлять свічку, і якщо з'являється мереживо тіней, вважається, що то душі померлих предків прийшли на Різдво, й незримо присутні на святковому застіллі роду. За прикметою, якщо різдвяний павук крутиться наліво, нива не вродить, а прийдешній рік буде голодним. Якщо направо - будемо з гарним врожаєм".

Автор цих рядків спеціально підійшов до кожного з десятка різдвяних павуків, аби поспостерігати за їхніми рухами. У світлиці не було жодних протягів, і тим не менш, рухалися всі павуки без винятку. Й крутилися вони саме праворуч! Тож будемо з урожаєм, підказує нам святковий оберіг.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Святковий павук віщує гарний урожай

Хранителька виставки Таїсія Бецун із різдвяними ляльками

Різдвяна шопка із соломи

Фото автора


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон