Херсон на останньому місці в рейтингу фінансових спроможностей обласних центрів

Херсон, фінансовий, рейтинг
Херсонська міська громада опинилась на останньому місці в рейтингу фінансової спроможності обласних центрів України. Про це йдеться в новому дослідженні аналітично-адвокаційного “Центру спільних дій” за підсумками 9 місяців 2021 року.

Рейтинг, створений за його результатами, засвідчує, наскільки органи місцевого самоврядування (ОМС) спроможні забезпечити громади фінансовими ресурсами для розв'язання проблем мешканців та сталого розвитку територій.

Отже, аналітики оцінили 24 місцеві бюджети за такими чинниками:
  • скільки коштів виділяється на ремонт доріг, газифікацію, закупівлю шкільних автобусів та автомобілів швидкої допомоги, будівництво шкіл та лікарень.
  • скільки коштів громада витрачає на утримання ОМС.
  • чи має ОМС залишкові кошти, які може віддати біднішим громадам.
  • скільки коштів громада витрачає на зарплати.
За кожним пунктом громада отримувала такі оцінки: 0 балів – низький рівень, 5 – середній рівень, 10 балів – високий рівень. Дослідники оцінили місцеві бюджети за 2018-2020 роки та січень-вересень 2021 року.

Найбільш фінансово спроможними залишаються Дніпровська міська територіальна громада та Київ. Найнижчі бали – у Краматорської та Сєвєродонецької громад, але в нинішньому році останнє місце посів Херсон.

Зокрема, у Херсоні цього року залишаються одні з найменших доходів на одного мешканця — 4845 грн. У Дніпра цей показник становить 9044 грн/особу. Є Херсон антилідером і за показником частки капітальних видатків у місцевому бюджеті — 3,8%. Приміром, у Кропивницької громади він становить 9,2%, а у Миколаївської — 7,4%.

Найгіршими показниками Херсонська громада може “похвалитися” й за індексом податкоспроможності свого бюджету. Разом із нею в антилідерах тут Краматорська, Чернівецька і Чернігівська міськради. Найменше в Херсоні наповнюється бюджет також за рахунок місцевих податків.

За матеріалами сайту "Новий день"
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон