У Херсоні почали "полювання" на порушників земельного законодавства

Херсон, земельне, законодавство
Користуються землею та не сплачують до бюджету - так заробляють на ділянках Херсонської міської територіальної громади чимало орендарів.

Про способи виявлення порушників йшлося у Херсонській міській раді, під час першого засідання комісії з визначення та відшкодування збитків, заподіяних власниками землі та землекористувачами внаслідок порушення земельного законодавства.

Зокрема, зазначалося, що через недоброчесних орендарів бюджет громади недоотримує значні кошти. Як повідомив заступник міського голови та голова комісії Олександр Лук'яненко, у 2022 році міський бюджет має отримати 123 млн гривень надходжень від оренди, проте, за його словами, є можливість отримати більші кошти.

Саме для цього при Херсонській міській раді і створено комісію. До її складу увійшли представники департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів міськради, Інспекції з контролю за благоустроєм міськради, ГУ Держпродспоживслужби області, поліції, відділу місцевих податків і зборів управління податкової служби, департаменту бюджету і фінансів міської ради, департаменту правової політики та якості міської ради, відділу екологічної безпеки департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Херсонської ОДА тощо.

Запропоновано чіткий алгоритм роботи комісії. Попередньо, він полягатиме у виявленні порушників, визначенні площі займаної ділянки, обчисленні нормативно-грошової оцінки землі, визначенні, які збитки завдав порушник громаді, не сплачуючи за ділянку. Після цього порушника запросять до участі в комісії, яка ухвалить рішення щодо його справи. Потім питання розглядатиме виконавчий комітет міськради. У разі несплати завданих збитків, розпочнеться процедура претензійно-позовного характеру.

Мінімальна ж сума збитків, яку в обов'язковому порядку має сплатити порушник, сягає річної суми оренди за користування певною земельною ділянкою.

Комісія працюватиме за заявами громадян та за ініціативи її очільника, заступника Херсонського міського голови Олександра Лук’яненка. Таким чином планують відчутно збільшити бюджет міської громади, що дасть їй додаткові фінансові можливості.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон