Херсонський професор читав лекцію в Узбекистані

Херсон, ХДУ, Співаковський
Багато користі принесла і ще більше принесе у перспективі поїздка офіційної делегації Херсонського державного університету до Узбекистану.

Шлях був далеким, і тривав цілих тридцять годин не в останню чергу через те, що міжнародні аеропорти як у Херсоні, так і в Самарканді не працювали – закрилися на реконструкцію. Тож часу на адаптацію не залишилося зовсім: відразу після прибуття ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський уже читав лекцію для молодих науковців та здобувачів вищої освіти у Самаркандському державному університеті про психологічні аспекти лідерства. І хоча втома давалася взнаки, достукатися до сердець аудиторії бажаний гість з Херсона зумів – слухачі аплодували йому стоячи!

Делегація з херсонського вишу перебувала в Узбекистані всього три дні, тож програма візиту була дуже насиченою. З Самаркандським державним та державним медичним університетами ХДУ підписав меморандуми про співпрацю, які передбачають цілу низку академічних, наукових та інформаційних обмінів. Декан медичного факультету нашого держуніверситету Наталія Шахман увійшла у члени журі престижного конкурсу майбутніх медиків «Самарканд-2020» у напрямі судової медицини. А троє студенток медичного факультету ХДУ на тому ж конкурсі навіть здобули три призових місця у двох різних номінаціях.

Для Херсонського державного університету співробітництво з Узбекистаном – справа давня. Ще за часів СРСР до Херсона з цієї країни Середньої Азії приїжджали вчитися сотні хлопців та дівчат – у музеї ХДУ навіть є спеціальний стенд про них. Але й зараз нам є чому навчити, і чого самим повчитися у тамтешніх партнерів і друзів. «Узбекистан для нас – точно дружня країна», — наголошує ректор ХДУ Олександр Співаковський.


— Узбекистан вкладає шалені, як за вітчизняними мірками, гроші, в розбудову як інфраструктури, так і системи освіти. І це не тільки прямі інвестиції, як-от внесення плати за навчання по контракту для випускників шкіл із високими результатами ЗНО. Держава створює ще й умови, аби вища освіта могла й заробляти гроші на власний розвиток.

Скажімо, якщо абітурієнт не отримав на тестуванні прохідного балу для вступу до вишу, він усе одно може вступити до нього, уклавши так званий «екстра контракт», і сплативши тридцять тисяч доларів авансом.

При цьому отримання вузівського диплому йому не гарантується. Завдяки такій зваженій політиці, університети Самарканду заробили 4,5 мільйона доларів тільки цьогоріч. І гроші вкладають саме у розвиток, а не на виплату зарплат чи премій, - розповів на засіданні ученої ради ХДУ професор Олександр Співаковський.

— Ми також мали змогу познайомитися із програмами та планами викладачів самаркандських вузів – членам делегації забезпечили вільний доступ до будь-якої аудиторії. Аналіз дозволяє зробити висновок: рейтингування, аналіз академічної доброчесності, систему мотивації у тамтешніх вишах тільки формують, хоча в ХДУ, приміром, розробляти все це ми почали ще п’ять років тому. Натомість нам варто було б пильніше придивитися та перейняти дещо з корпоративної культури та ділової етики самаркандських колег, — додає перший проректор Херсонського державного університету, професор Сергій Омельчук.

На засіданні вченої ради ХДУ учасники ділової поїздки до Узбекистану поінформували: жодної копійки з бюджету вишу на неї не витратили. Квитки на авіа перельоти купували власним коштом, а усі витрати в Узбекистані взяла на себе сторона, що приймає. Втім, херсонцям також випаде нагода продемонструвати щиру українську гостинність: адже наступного року планується приїзд до ХДУ і делегації з Самарканду. Тож міжнародні контакти «альма-матер» і обмін цінним досвідом продовжується, рухаючи вперед і вищу освіту, і науковий прогрес.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон