Саме тут: як завдяки Стратегії розвитку Мелітополь стає центром Північного Приазов'я

Стратегія, розвиток, місто
У серії матеріалів “Стратегія. Урбаністика. Розвиток” продовжуємо розповідати про міста, які завдяки довгостроковим стратегічним планам міста змогли досягнути економічного розквіту

Мелітополь, районний центр Запорізької області, є потужним логістичним хабом Азовського узбережжя та одним із центрів вітчизняного машинобудування. Однак великий індустріальний осередок повинен бути одночасно й комфортним для проживання містом. Саме тому ще з 2008 року Мелітополь бере участь у проєкті Ради Європи «Інтеркультурні міста». У 2016 він став першим на пострадянських теренах, що отримав статус члена Глобальної мережі ЮНЕСКО. Місто оголосило пріоритетом свого розвитку підтримку освіти упродовж життя.

Зараз Херсон також визначається зі своїм головним напрямком розвитку. Наше місто називають морськими воротами держави. Але Херсон – це також потенційний туристичний хаб країни. Як і Мелітополь, він також опинився у небезпечній близькості до окупованих територій, що позначилося на якості життя населення і темпах економічного розвитку. Проте навіть у таких непростих умов наші міста продовжують розвиватися та поліпшувати рівень життя для містян.

Нині Мелітополь рухається в рамках низки ухвалених ініціатив. Серед них – Стратегія розвитку міста до 2030, Комплексна програма інтеркультурної інтеграції та Маркетингова стратегія. Їх завдання – сприяти перетворенню Мелітополя на економічно різнопланове, комфортне, енергоефективне місто, інноваційний та сервісний центр Північного Приазов’я.

Для розробки Стратегії створили Робочу групу, до складу якої увійшли депутати, представники органів місцевого самоврядування, бізнесу, науки та громадськості. У процесі дослідження потенціалу міста й викликів, що стоять перед ним, виділили основні напрямки розвитку Мелітополя. Згідно з документом, пріоритетами стали підтримка бізнесу, надання сприятливих умов для інвестування, створення ресурсоефективної та екобезпечної інфраструктури, забезпечення якісного врядування та сучасних публічних послуг.

До процесу створення Стратегії активно долучилася громадськість. Робоча група організувала інформаційну кампанію, у процесі якої всі охочі могли надати свої пропозиції щодо покращення життя міста. Також відбулася серія стратегічних сесій для молоді Вони мали на меті сформувати громадянську свідомість серед представників юнацтва.

До процесу активно залучили громадськість. Крім організації кампанії з надання пропозицій щодо покращення міста членам Робочої групи, провели також серію стратегічних сесій для молоді. Заходи мали на меті підвищити свідомість і соціальну активність представників юнацтва.

Стратегія розвитку Мелітополя, серед іншого, передбачає забезпечення високого рівня охорони довкілля та сприяння інтеграції екологічного та економічного факторів. Місто ставить за мету не лише вирішити проблему забрудненості навколишніх річок та повітря. Воно також спрямовує свої зусилля на забезпечення більшої енергоефективності.

Із останнім викликом нерозривно пов’язане питання належного стану житлово-комунальної сфери. Для покращення ситуації місцева влада активізувала питання створення ОСББ. Із цією метою організували семінар-тренінг «Через ефективне управління до енергоефективності житлового фонду міста». Тут управителі багатоквартирних будинків, голови правлінь ОСББ та керівники кооперативів мали можливість отримати відповіді на питання, пов’язані з ефективною експлуатацією житлового фонду. Своїм досвідом із ними ділилися голови ОСББ з різних міст України. Нині у Мелітополі створено діалоговий майданчик з розвитку і створення ОСББ, до якого долучається все більше жителів міста.

У Мелітополі тісна взаємодія між громадою та владою відбувається на платформі “Громадський проєкт”. Ця система дозволяє подавати пропозиції, пов’язані з покращенням життя в місті, голосувати за інші ініціативи та спостерігати за реалізацією проєкту в рамках бюджету. Серед головних напрямків роботи питання велоінфраструктури, безпеки та громадського порядку, дорожнього господарства, енергозбереження, ЗМІ, культури, комунальних послуг, освіти, соціального захисту, транспорту тощо.

У місті активно відновлюють та будують спортивні майданчики, створюють парки та зони ековідпочинку, артпростори для організації художніх виставок, скеледроми, встановлюють інформаційні екрани для анонсів культурних подій тощо.

У Мелітополі створили академію дитячого мистецтва, відкрили кінотеатри, відреставрували алеї в зонах відпочинку. Значною культурною подією стало відкриття льодової арени. Мелітополь постійно реалізує малі та великі проєкти, спрямовані на покращення життя мешканців та зростання туристичної привабливості.

Найбільша кількість ініціатив припадає на об’єкти житлово-комунальної інфраструктури, безпеку, громадський порядок, навколишнє середовище та освіту. Крок за кроком Мелітополь перетворюється на місто, відкрите для підприємництва й туризму, інновацій та міжнародної співпраці. Логістичний хаб Північного Приазов’я, він також ставить за мету вибороти собі статус центру експортно орієнтованого машинобудування. Розробляючи Стратегію, Мелітополь узяв собі гасло “Саме тут”. І дійсно, саме тут повинні поєднуватися інтереси громади, бізнесу та влади, спрямовані на покращення умов життя в місті.

Херсонська міська рада також ініціювала написання Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року. Цей документ означить пріоритетні напрями розвитку громади, включаючи розвиток великих та малих промислових об’єктів, публічних просторів, бізнесу, громадянського суспільства. А також спрямувати зусилля громади на реалізацію планів міста на найближчі 9 років. Ці комплексі заходи зможуть стати точкою відліку для динамічного та збалансованого руху міста вперед.

У Стратегії розвитку Херсону визначили шість напрямків. Це економічний розвиток; диджиталізація та ІТ-технології; інфраструктура та ЖКГ; містобудування; медицина, освіта і наука; та інклюзивність публічних послуг. І яким буде кінцевий документ, залежить від нас самих.

Поділитися своїми ідеями може кожен житель міста, заповнивши коротку анкету на сайті Херсонської міської ради https://bit.ly/3uUVEOA

Розробка Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Херсонська міська рада реалізує ініціативу створення Стратегії за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» та у співпраці з Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова.



© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон