Як будуть розбудовувати Херсон

Херсон, місто, будівництво
Вчора, 16 грудня в Херсоні відбулася Презентація проєкту містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м. Херсона».

Над проєктом працював Український державний науково-дослідний інститут проєктування міст «Діпромісто» ім. Ю.М.Білоконя. Підприємство створювало подібні документи для Тернополя, Івано-Франківська, Полтави, Дніпра.

Розробники в основу цього документу поклали ідею міського голови Ігоря Колихаєва: створення в сучасних межах міста та прилеглих територій простору, в якому було б затишно жити херсонцям та приємно проводити час гостям.

Вони використали всю наявну містобудівну документацію та співпрацювали з фахівцями виконавчих органів влади, зокрема з департаментом містобудування, архітектури та земельних ресурсів і комунальними підприємствами міста.

Генеральний план міста – це стратегічний, глобальний документ, який задає основні напрямки його розвитку. Попередній Генплан зразка 2003 року вже давно потребував внесення змін.


Новий документ містить інформацію про оптимізацію території міста, передбачає розвиток транспортної інфраструктури та покращення транспортної мобільності населення, містить пропозиції щодо розвитку інженерних мереж (водопостачання, каналізації, санітарного очищення територій, енергопостачання), а також звіт щодо стратегічної екологічної оцінки.

Ним передбачено сталий розвиток трьох районів міста: Суворовського, Дніпровського, Корабельного. Серед іншого в ньому були надані пропозиції щодо зміни цільового призначення деяких виробничих територій, передбачено будівництво окружної дороги із західного передмістя та ще одного моста на Острів, враховані пропозиції міста щодо розташування сонячної електростанції, медичного кластера, сміттєпереробного заводу, оновлення каналізаційних мереж, виділення зелених зон, розвиток місць рекреації.

Зміни до Генерального плану також передбачають розвиток міста шляхом багатоквартирної забудови, а також пропонують перспективи функціонального використання територій підприємств, які перестали працювати, під житлову забудову.

Фахівці науково-дослідного інституту зауважують, що для підсилення туристичного потенціалу міста важливо розвивати можливості, які дає річка Дніпро. Так, створення та розвиток сучасних рекреаційних зон дасть містянам нові можливості для якісного відпочинку, а також привабить гостей міста.


Зокрема, документом передбачено часткове розширення набережної та враховано, затверджений нещодавно, детальний план території Острова, що передбачає будівництво набережної та аквапарку там. Також інженери проєкту звертають увагу на можливість створення брендової рекреаційної зони у Нижньодніпровському природному парку.

Під час презентації міський голова Ігор Колихаєв, зауважив, що вже давно думав над осучасненням території Острова та розбудовою там нової набережної з підходами для мінікатерів та яхт, а також створенням там нових цікавих зон для відпочинку дітей і дорослих.

Він звернувся до архітекторів міста з пропозицією взяти участь у розробці цього проєкту й запропонувати своє бачення: «Я запрошую всіх архітекторів попрацювати над розробкою проєктів для цієї території на Острові із розрахунком того, що там буде виділятися земля під перспективні будівництва чотириповерхівок. Пропоную створити групу управління проєктами, до якої ви можете приєднатися. Адже нам надано концепцію – її треба відпрацювати. Любімо своє місто та долучаймося до його розвитку», – наголосив він.

Кінцевий варіант змін до Генерального плану буде презентовано під час річного звіту міського голови, який заплановано на кінець місяця.



© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон