На Херсонщині підприємство бере участь у пілотному проєкті "Молочний модуль"

Херсонщина, підприємство, проєкт
Олешківським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено зустріч з керівництвом Товариства з додатковою відповідальністю «Олешківський маслозавод» на тему: «Залучення до участі операторів ринку молока у пілотному проєкті «Молочний модуль». Метою заходу було підвищити рівень обізнаності про впровадження нових вимог до якості та безпечності молока, а також про важливість безперервного моніторингу даних про результати дослідження молока та участь в Пілотному проєкті на базі ІТ-платформи Держпродспоживслужби «Молочний модуль».

«Молочний модуль» – це ІТ-платформа для програми контролю сирого молока. Через генерацію та подальший аналіз й обробку результатів лабораторних досліджень вона допомагає ефективній співпраці операторів ринку з лабораторіями та територіальними органами Держпродспоживслужби.

Молочний модуль забезпечує наступні рішення:
  • Реєстрація акту про відбір зразків;
  • Постійний доступ до результатів досліджень сирого молока;
  • Сповіщення про нові результати лабораторних досліджень молока;
  • Розрахунок змінної середньої геометричної величини ЗБЗ та КСК на основі результатів лабораторних досліджень відповідно до нормативних документів Держпродспоживслужби;
  • Сповіщення відповідальних районних і обласних інспекторів про результати лабораторних досліджень, що перевищують граничні значення (стаття 40 ЗУ № 2042/2017);
  • Дозволяє проводити статистичний аналіз результатів досліджень та відображає їх у вигляді графіків;
  • Дозволяє зареєстрованим у Молочному модулі операторам ринку надавати результати своїх лабораторних досліджень третім особам (наприклад, молокопереробним підприємствам) шляхом надсилання результатів на електронну адресу, вказану користувачем.
Молочний модуль забезпечить конфіденційність даних, доступ матимуть лише оператор ринку та інспектор, що відповідає за територію обслуговування.

Зазначимо, 12 липня 2019 набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» від 12 березня 2019 року № 118, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 р. за № 593/33564 (далі – Наказ №118/2019), яким встановлюються спеціальні гігієнічні правила для операторів ринку молока та молочних продуктів, що еквівалентні вимогам Європейського Союзу (ЄС), а саме секції ІХ, додатку ІІІ, Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 853/2004 від 29.04.2004.р

Для всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів Наказом №118/2019 передбачається перехідний період для забезпечення відповідності виключно в частині допустимих рівнів критеріїв до сирого молока, які обумовлюють його придатність для введення в обіг, а саме:
  • з 1 січня 2020 року: кількості мікроорганізмів (ЗБЗ) не більше ніж 500 тис. КУО/мл і кількості соматичних клітин (КСК) не більше ніж 500 тис./мл;
  • з 1 січня 2023 року: ЗБЗ – не більше ніж 300 тис. КУО/мл і КСК – не більше ніж 400 тис./мл;
  • з 1 січня 2024 року: ЗБЗ – не більше ніж 100 тис. КУО/мл і КСК – не більше ніж 400 тис./мл.

Статтею 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» державний контроль сирого молока, окрім дотримання гігієнічних вимог, також передбачає контроль стану впровадження оператором ринку процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та кількості соматичних клітин.

В ході зустрічі Павло Бабійчук начальник Олешківського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розповів про критерії сирого молока для цілей Пілотного проєкту та наголосив про переваги та можливості програмного забезпечення «Молочний модуль».

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон