Браконьєри на нерестову заборону не зважають

Незаконні дії браконьєрів можливо подолати лише спільними зусиллями, вважає екопрокуратура.

З початку весняно-літньої заборони на вилов водних біоресурсів, яка почалась з 10 квітня 2014 року, лише за декілька днів, на Херсонщині за результатами спільних рейдів Херсонської міжрайонної екологічної прокуратури з підрозділами рибоохорони та міліції області, на акваторії Каховського водосховища річки Дніпро та Дніпровсько - Бузького лиману виявлено близько 100 правопорушень щодо незаконного рибного промислу, якими завдано збитків державі на загальну суму понад 36 тис. грн.

За цей період часу у правопорушників вилучено 58 знарядь лову (сіток), 14 транспортних засобів та близько півтони водних біоресурсів.

При цьому, лише за декілька днів, незважаючи на повну заборону вилову, у ЄРДР зареєстровано 4 кримінальних провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України (Незаконне зайняття водним добувним промислом), процесуальне керівництво у яких здійснюється міжрайонною екологічною прокуратурою.

Тепер горе-браконьєрів очікує суд і можлива міра покарання у вигляді позбавлення волі на строк аж до трьох років та конфіскація знарядь та засобів їх вчинення. Нагадуємо, що відповідно до ст. 100 КПК України питання про спеціальну конфіскацію автомобілів та засобів промислу буде вирішено при ухваленні судового рішення.

На даний час прокуратурою вживаються заходи представницького характеру, направлені на відшкодування завданих правопорушеннями збитків на загальну суму понад 36 тис. грн.

Довідково: Питання законності видобування водних живих ресурсів на річці Дніпро перебуває під постійним наглядом органів Дніпровської екологічної прокуратури. 11 квітня поточного року у Дніпровській екологічній прокуратурі відбулося засідання міжвідомчої наради з порядком денним: «Стан додержання законодавства щодо охорони, відтворення та збереження водних біоресурсів на річці Дніпро, її водосховищах та Дніпровсько-Бузькому лимані». Заходи координуючого характеру, під головуванням міжрайонного екологічного прокурора, також відбулись і на Херсонщині. Їх метою було налагодження відповідної взаємодії контролюючих і правоохоронних органів щодо протидії браконьєрству в умовах нерестової заборони. Як повідомили у Херсонській міжрайонній екологічній прокуратурі, протягом 2013 року за наслідками рейдів з рибоохороною, міліцією та громадськістю області на Каховському водосховищі, у пониззі Дніпра та Дніпровсько - Бузькому лимані виявлено 1230 правопорушень, якими рибному господарству завдано збитків на загальну суму близько 0,5 млн. грн.

Прес-служба Херсонської міжрайонної екологічної прокуратури

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон