У Херсоні амброзію почали травити восени

херсон, амброзія, міськрада
"Боротьбу з амброзією на території Херсонської міської територіальної громади продовжать до заморозків". Статтю із таким заголовком розмістили на сайті міськради.

Не знаю, як вас, читачі, але мене цей заголовок не те що привабив, вразив. До «заморозків»? Зараз, у листопаді, амброзія (будь вона неладна!) вже «відколосилася», відцвіла, розкидала свій пилок, задушуючи тисячі городян, які страждають на алергію, скинула насіння і поникла, як багато бур'янів. До чого такі витрати бюджетних гривень і що взагалі відбувається?

На ці мої запитання у статті на сайті мерії є твердження: «Погодні умови дозволяють продовжувати обробку та знищення амброзії полиннолистої на території Херсонської міської територіальної громади. У червні на сесії міськради для придбання препарату, що ефективно протидіє карантинним бур'янам та дозволеного до використання у населених пунктах, виділили 1 мільйон гривень. Крім того, у вересні виробник на безоплатній основі надав 1600 літрів біологічного препарату, який розподілили між комунальними підприємствами, які здійснюють благоустрій на території селищ та сіл Херсонської ТГ».

Погода, може, й дозволяє, але вихлоп? І чому, якщо ви отримали хімпрепарат для обробки у вересні, почали знищувати алергенний бур'ян у листопаді?

За словами в. о. першого заступника директора департаменту міського господарства Володимира Чушака: «Препарат вітчизняного виробника зменшує кількість рослин надалі і ризики виникнення шкідливого впливу амброзії безпосередньо на працівників, дозволяє застосовувати його як на стадії цвітіння, так і обробляючи насіння, що впало в землю, аж до заморозків».

Якщо так – препарат вбиває насіння, то кропити потрібно землю, а не зверху рослини… Який сенс «вбивати» стару рослину, якщо вона взимку замерзне і сама? А нові сходи підуть із насіння. І що це за формулювання: «Ризики виникнення шкідливого впливу амброзії безпосередньо на працівників»? Працівників мерії чи кого? А здоров'я городян у будівлі міськради когось взагалі цікавить?

Як відомо, вперше цього року органи влади закупили хімпрепарат у полтавської фірми. І що дивно, херсонський сайт nt.ks.ua повідомляє, що чергова угода на послуги з ліквідації карантинних бур'янів була підписана 20 жовтня і оприлюднена на порталі державних закупівель Prozorro. А тендер на ці послуги було оголошено ще на початку вересня.

Переможець у торгах – ТОВ «Дорспецсервіс» із Полтави. Сума договору становила близько 600 тисяч гривень. Єдиним конкурентом фірми-переможця було ТОВ «СКМ-Монтаж» із Полтави, основним видом діяльності якого є електромонтажні роботи. Жодна з компаній, які брали участь у торгах, не знижувала вартість своїх пропозицій.

То все-таки тендер чи Херсону восени подарували хімпрепарат? Чи, крім тендеру, був і подарунок? Таке, до речі, також можна допустити. Але аж надто багато подарунків Херсон отримує цього року… А може, тендер відбувся «заднім числом», бо в мерії й промовчали? Повернімося до листопадового оббризкування амброзії. Виробник хімпрепарату «Амбростоп», який постачає названа фірма, на сайті вказує механізм дії:

«При обробці амброзії рослина стає неалергенною та нефертильною, тобто її насіння вже не здатне до розмноження і не викликає нездужання у людей. Застосовується з травня по липень, коли рослина сходитиме і знаходиться у фазі активного росту аж до цвітіння. Інший варіант застосування – це обприскування амброзії препаратом “Амбростоп” перед цвітінням (знищується фертильність і пил стає неалергенним). Можливе використання на початку цвітіння. В активній фазі цвітіння використовувати цей препарат для боротьби вже запізно».

Зауважте, ні слова про осінню обробку. Активна фаза цвітіння цього алергену у Херсоні – це серпень. Але міська влада, мабуть, має своє бачення… Тому в міськраді вже відзвітували, що оббризкали амброзію в Гідропарку (у жовтні) – на території підконтрольної «Гарантії», закінчилася обробка територій КП «Парки Херсона». І підрядні організації департаменту міського господарства продовжують обробку вражених амброзією територій біля будинків, дитячих майданчиків та у паркових зонах нашої громади.

До речі, в історії Херсона вже виділяли гроші на знищення амброзії та інших бур'янів у листопаді. Це було за екс-мера Миколаєнка. Однак тоді її косили. І сенс був прибрати метрові бур'яни, а не таке впарювання, як зараз.

Олена ШНАБСЬКА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон