Херсонські аудитори дають рекомендації щодо ефективного господарювання

Херсонщина, аудитори, поради
Цього разу херсонські аудитори Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській областінадали пропозиції Генічеській дослідній станції Інституту зернових культур НААН України

Система внутрішнього контролю будь-якого підприємства забезпечує виявлення можливих ризиків. Як правило, за оцінкою державних аудиторів, потрібне фахове попередження суттєвих порушень і недоліків.

За результатами державного фінансового аудиту діяльності Генічеської дослідної станції Інституту зернових культур НААН України фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області виявили низку чинників і недоліків у діяльності Підприємства за період з 01.01.2018 по 31.03.2021.

Неефективно використано посівний соняшниковий матеріал на загальну суму 588,9 тис. грн. Адже аудитори встановили, що різниця фактичної густоти посіву до нормативної становить суттєву різницю. Отже, через збільшення густоти посіву соняшнику надміру використано посівного матеріалу понад рекомендовані виробником норми насіння, що призвело до чималих непродуктивних витрат.

А доходи, отримані від діяльності оздоровчого комплексу «Колос», не покрили здійснених витрат на його утримання на суму понад 1,4 млн грн.

Крім того, від реалізації сільськогосподарської продукції (сорго, гороху) за цінами, нижчими від їх собівартості, та через недосягнення середньостатистичного рівня врожайності інших зернових культур недоотримано доходів на суму понад 2,8 млн грн. Саме тому потрібні контроль під час збору врожаю і впровадження сучасних та інтенсивних технологій виробництва продукції.

До того ж через неповноту проведених заходів у частині оформлення правовстановлюючих документів на майно та земельну ділянку оздоровчого комплексу «Колос» виникли передумови щодо їх втрати.

Через зношеність матеріально-технічної бази та незабезпеченість власною технікою Підприємство на договірних умовах вимушене залучати сторонніх суб’єктів господарювання для збору і перевезення врожаю за період 2018–2020 років, що відволікало кошти на суму 2,2 млн грн.

Задля покращання ефективності діяльності Підприємства фахівці рекомендують усунути виявлені недоліки. Зокрема, доречно підвищити рівні функціонування бази відпочинку, реалізації сільськогосподарської продукції за цінами нижчими від їх фактичної собівартості, зменшити собівартість соняшнику з дотриманням рекомендацій виробників насіння.

Надалі виконання запропонованих аудиторами заходів дасть змогу самостійно виявляти та виправляти можливі ризики у фінансово-господарській діяльності.

Пресслужба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон