На Херсонщині вводять новації та зміни на кордоні з окупованим Кримом

херсон, кордон, зміни
З 19 жовтня офіційно припинив роботу контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду (КПВВ) "Чаплинка".

Проте продовжують роботу два інших: КПВВ "Чонгар" та "Каланчак". На минулому тижні їх відвідали представники Херсонського офісу КримSOS. Про зміни в роботі та правилах перетину адмінкордону – розповідають далі.

200 експрес-тестів за день на кожному КПВВ

Усім, хто перетинає адмінкордон та не має сертифікату вакцинації, – потрібно проходити два тижні самоізоляції або встановити застосунок "Вдома". Потім можна здати експрес-тест, результат якого підтянеться в програму. Для цього на обох КПВВ працюють пункти тестування на коронавірус. У жовтні щодня там обслуговують до 200 людей на день. Найбільше кримчан приїжджає зранку та після обіду.

Дуже багато людей, думаю, більшість вирішили поїхати перед вихідним тижнем, що буде у Росії замість локдауна з 30 жовтня по 7 листопада, – зазначає Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу КримSOS, – Також більше стало людей, які отримали позитивний результат тесту. За три дні зміни у медсестри на КПВВ "Чонгар" було два таких випадки. Людей потім направляють до сімейного лікаря.

Також на КПВВ "Каланчак" почали видавати довідки з результатами тестування – вони знадобляться кримчанам для поїздок у потягах і автобусах. Адже з 21 жовтня пасажирам потрібно мати український сертифікат вакцинації або документ з підтвердженням негативного результату.

Без магазину, але у чистоті – про сервісну зону КПВВ

Не вистачає сміттєвих баків на КПВВ "Каланчак" – там часто можна побачити гори сміття. Проте на час візиту представників КримSOS територія була прибрана. Назвіть висадили кущі та підготували клумби до зимівлі.

На жаль, поки не відкрився хаб та магазин на КПВВ "Чонгар", що у травні 2020 року анонсувала Укрзалізниця спільно з Мінінтеграції. Виконує проєкт приватна компанія Socar. Тож поки там немає де купити їжу та відпочити з дороги перед пересадкою на інший транспорт, – зазначає Олексій Тільненко.

Бракує також на обох КПВВ банкоматів, пунктів обміну валют та поштових відділень. Але зараз біля адмінкордону кримчани можуть оформити закордонний паспорт, ID-карту в центрі надання адмінпослуг. Крім цього, в ЦНАПі на КПВВ "Чонгар" є послуги по земельним питанням та "єМалятко".

Усім, хто буде їхати з КПВВ "Чонгар," потрібно врахувати додатковий час на дорогу через ремонт траси біля смт. Чкалово. Там поки відкрита лише одна смуга, – розповідає Олексій.

Нагадуємо, що з усіх питань щодо перетину адмінкордону з окупованим Кримом можете звернутися на "гарячу лінію" КримSOS у Києві з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 19:00 на будь-який із номерів: (096) 684-88-47, (063) 077-16-19, (095) 031-53-97. Або у Херсоні – (095) 277-53-55 пн.-пт. з 9:00 - 18:00 (Viber з 11:00 до 16:00).

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон