У Херсоні підлітки тепер мають більше прав

підлітки, права, громада
Навіть після того, як Мін'юст зареєстрував новий статут Херсонської територіальної громади, полеміка з приводу окремих його положень не припинилася.

Зокрема, сумніви в депутатів міськради викликала норма про можливість 14-річних херсонців брати участь у громадських слуханнях та інших формах обговорення гострих питань. Це, зокрема, підтвердила у бесіді з власкором "Голосу України" секретар міськради Галина Лугова.

"З одного боку, якщо держава вважає можливим видавати 14-річним підліткам паспорт у вигляді ID-картки, то чому ці підлітки не можуть прийти на громадські слухання й вільно висловити свою думку? Тож у Статуті територіальної громади згадана норма з'явилася не випадково, - зазначила Галина Лугова.

- Але депутати міськради водночас нагадують, що в таких випадках виникає можливість маніпулювання підлітками з боку якихось політичних сил чи груп впливу. Поки що ця можливість гіпотетична, та у разі її перетворення на реальність, міськрада може розглянути пропозицію про коригування Статуту, змінивши вік учасників громадських слухань з 14 на 18 років".

Городяни, однак, дуже сумніваються, що тінейджери у принципі будуть активними учасниками громадських слухань - мовляв, їх це не цікавить. Однак насправді далеко не всі підлітки, які мешкають в обласному центрі, байдужі до життя громади.

Чимало з них уже зараз об'єднуються заради якихось ініціатив, важливих для мешканців кварталу чи мікрорайону, збирають кошти на лікування чи соціальну підтримку однолітків, розробляють грантові проекти та претендують на їх фінансування з муніципальної скарбнички. Тож вони й на громадські слухання приходитимуть - хоча б заради того, аби довести, що мають таке право й ним користатимуться.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон