У Херсоні оголосили "надзвичайну ситуацію" через відсутність опалення у школах та лікарнях

херсон, школи, опалення
Лікарні та школи Херсона з власними котельнями ризикували залишитися без опалення через непідйомну ринкову ціну на газ та відсутність постачальників на тендерах.

Про це повідомили на сайті Херсонської міської ради.

Так, у понеділок, 11 жовтня, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила про “надзвичайну ситуацію”. Це зроблено для того, щоб дати можливість закладам соціальної сфери з власними котельними отримувати газ, а також дозволить укладати договори на його постачання з ТОВ «Нафтогаз трейдер» як з постачальником останньої надії.

Чому така ситуація виникла? Як відомо, уряд встановив вартість газу 13,6 грн без ПДВ для бюджетної сфери, заклади якої отримують теплопостачання централізовано.

Але частина цих закладів у Херсоні мають власні котельні й належать до категорії індивідуального опалення, ціна на газ у якій не зафіксована. Тобто тут діють правила ринку з плаваючою ціною, яка складає за різними оцінками від 30 до 35 гривень і є непідйомною для місцевого бюджету.

Відповідно до закону, бюджетні установи зобов'язані укладати договори тільки через проведення тендерів. Але, як повідомляють в Херсонській міськраді, постачальники не поспішають надавати свої пропозиції на тендерах, адже не хочуть “продешевити”. Ціна на газ стрімко зростає з кожним днем і вже наступного місяця може бути значно більшою. Варто зазначити, що "Нафтогаз Трейдинг" на торги також не приходить.

Зволікають зі встановленням фіксованої ціни на газ для індивідуальних споживачів й в уряді, що також негативно впливає на проведення тендерів газозакупівлі.

Але з оголошенням “надзвичайної ситуації” міські бюджетні заклади, що самостійно генерують тепло, можуть без оголошення тендерів укладати договори на постачання газу з ТОВ «Нафтогаз трейдер» як з постачальником останньої надії за фіксованою ціною - 16,8 грн/кубометр.

Херсон не єдине місто, що зіштовхнулося з цією проблемою. Так надзвичайну ситуацію через відсутність газу оголосили у Закарпатській, Хмельницькій та Полтавській областях.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон