Херсонщина впевнено робить кроки до покращення шкіл

херсон, оптимізація, школа
Особливу увагу темі "оптимізації" освітніх установ приділили на останньому засіданні виконкому міськради. На ньому зайшла мова про нерівномірність розподілу учнів у дитячих садках і загальноосвітніх школах обласного центру.

Начальниця управління освіти Наталія Журженко повідомила, що на території міста діють навчальні заклади з дуже малою кількістю учнів. Наприклад, школа-сад № 86 в селищі Інженерне, школа № 40 в селищі Молодіжне, Садівська школа. Водночас, є заклади, в яких кількість учнів перевищує 800 дітей. За словами Журженко, освітня мережа не вимагає додаткового фінансового ресурсу і буде фінансуватися в рамках затверджених бюджетних призначень на поточний навчальний рік.

Але у Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва є власні міркування щодо оптимізації. Він заявив, що досліджував статистику по школах і звернув увагу, що є школи з наповнюваністю учнями на 117%, є - із наповнюваністю на 87%, а є і з наповнюваністю на 12% і навіть на 6%. Колихаєв висловився в тому сенсі, що деякі з цих шкіл утримувати нераціонально - бюджет "не потягне". З чого випливає логічний висновок, що ряд шкіл у Херсоні збираються ліквідувати.

У кожній із цих шкіл завжди потрібно щось лагодити, ремонтувати або будувати: дах, харчоблок, систему опалення, новий санвузол, спортивний майданчик, дати нове технічне оснащення. Бюджет такого навантаження не витримає. Щоб в одну установу вкласти, доводиться з іншої забрати. Це неправильно.

Бюджет на освіту в Херсоні - 2 мільярди гривень. Цього вистачить, щоб зробити все якісно. Але потрібні оптимізація та стратегія розвитку, - підкреслює міський голова.

Варіант з об'єднанням шкіл з недостатньою комплектацією Ігоря Колихаєва не влаштовує. Він говорить, що в рамках "стратегії розвитку сфери освіти" необхідно "розглянути всі школи в радіусі одного кілометра і порахувати вартість навчання кожного учня". Потім будуть зроблені висновки про подальшу оптимізацію. Інформує сайт Вгору.

При цьому в планах міського голови - домогтися того, щоб за три найближчі роки 20 херсонських шкіл потрапили до топ-100 шкіл України, а за чотири роки 20 шкіл повинні потрапити до топ-50 шкіл України. Плани, що і говорити, видаються занадто утопічними. Виходить, майже половину кращих українських шкіл складатимуть школи Херсона, що може бути лише в мріях чиновників міськради.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон