В Херсоні ліфтові картки перестають працювати

херсон, ліфт, обслуговування
Ліфтові картки перестають працювати, а альтернативи немає. Так, принаймні, вважає читачка, яка звернулася в «Гривню», і, як мінімум, п'ять городян, з якими вона була в черзі за поповненням ліфтових поїздок, - вони хотіли купити нові картки, але пішли ні з чим.

«У суботу, 11 вересня, на Таврійському за поповненням ліфтових карток вишикувалася велика черга (у вихідний так буває), - розповіла херсонка Ольга. - У черзі були і ті, хто хотів купити нові ліфтові пластикові картки. Але їм всім сказали, що в продажу карт немає і не очікується. Єдиний завод в Одесі вже не випускає їх. Люди, звичайно, обурювалися цьому. У Херсоні багато ліфтів стояли більше півроку, тепер їх почали нарешті ремонтувати і запускати.

Але, виходить, що працюючий ліфт - це ще не все. Адже без картки ним не скористаєшся. А ліфтові картки, нерідко навіть нові, чомусь переставали працювати. У багатьох взагалі - дуже старі і стерті так, що їх перестають «читати» картоприймачі. У черзі була жінка з паличкою - видно, що ледве ходить ... Вона скаржилася, що кілька місяців з важкістю добиралася на верхній поверх пішки, зраділа, що заробив ліфт після ремонту, і тут знову нова проблема ... »

Городяни в цьому випадку лають міську владу і ліфтові підприємства. Але будемо справедливі - це не за адресою. Ще в 2018 року «Гривна» повідомляла читачам, що почалися проблеми з виробництвом ліфтових карток. Також ця тема піднімалась в грудні 2020 року, коли Сергій Заболотний, директор підприємства «Херсонліфт» (одного з тих, які обслуговують підйомники в багатоповерхівках міста), попередив, що єдиний виробник ліфтових карток і картоприймач старого зразка (Одеса) сповістив ліфтообслуговуючі підприємства: виробництво таких карток призупинено. Оновлювати обладнання підприємство не збирається, тому що в цьому немає сенсу. Адже такі картки почали випускати ще в 1998 році. А сьогодні є безліч підприємств, які роблять сучасні безконтактні блоки, які приймають безконтактні картки або чіпи-брелоки ( «таблетка», як для домофону).

НОВИЙ картоприймач або ...

Безумовно, закупити такий блок повинні мешканці під'їздів за свій рахунок. Ліфтові підприємства лише надають технічне обслуговування ліфтового обладнання за договором, нагадує директор підприємства «Херсонліфт». Ці ліфтові блоки коштують від 3 тисяч гривень. На під'їзд з 36 квартир (це в дев'ятиповерховому будинку) мешканцям один раз потрібно скинутися, приблизно, по 84 гривні. А якщо в складчину не вступають мешканці перших і других поверхів, що нерідко буває, то іншим 28 квартирах потрібно здати по 107 гривень.

За словами Сергія Заболотного, в 2021 році херсонці встановили понад 250 нових безконтактних картоприймачів. Всього в місті таких близько 1400.

... ФІКСОВАНА ОПЛАТА

Але і це не єдиний варіант. За технічне обслуговування ліфта можна платити шляхом внесків через ОСББ або іншу свою обслуговуючу будинок організацію. Але таким чином на певну суму зросте щомісячна оплата за обслуговування будинку. І це питання вирішується на загальних зборах мешканців. На сьогодні щомісячна плата за обслуговування одного підйомника становить 2025 гривень з під'їзду. Це додатково по 56 гривень і 25 копійок з квартири в місяць, якщо внесок роблять дев'ять поверхів (36 квартир).

Але всі ми прекрасно чули про «холодну війну» перших і дев'ятих поверхів - нерідко в багатоповерхівках перші поверхи не хочуть скидатися на ремонт даху і ліфта, а дев'яті - на труби в підвалі. Однак це неправильно - все, що знаходиться в будинку в місцях загального користування - це спільне майно всіх мешканців без винятку. А тому ремонти і утримання - рівні обов'язки всіх власників квартир.

Як зазначив директор «ХЕРСОНЛІФТ», цей варіант оплати за техобслуговування ліфтів якраз не хочуть вибирати саме голови обслуговуючих будинок організацій. Адже вони не впевнені, чи зможуть вчасно розраховуватися з ліфтовими підприємствами, так як мешканці будинків також неохоче часом платять і внески за обслуговування будинків. У під'їздах тисячні борги мешканців. А одна поїздка в ліфті коштує 75 копійок, і якщо мешканець не поповнив картку, то і не поїде - тут ухилитися від оплати не виходить.

Але тепер ситуація диктує херсонцям правила. І хочеш не хочеш, але будинкам потрібно робити вибір, і головне - він є: скидатися на нове ліфтове обладнання і купувати карти нового зразка або вибрати внески через ОСББ. За словами Сергія Заболотного, ліфтові підприємства вже не раз збирали голів ОСББ, розповіли про ситуацію. І ті були зобов'язані обговорити це з мешканцями. Але, видно, не всі поспішають.

До речі, в Херсоні є багатоповерхівки, де в одному будинку частина під'їздів користується картоприймачами, а частина - платить внески за техобслуговування через ОСББ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон