У Херсоні застосовують нові методи боротьби з амброзією

Херсон, амброзія, боротьба
До недавнього часу з амброзією у Херсоні боролися лише одним способом – механічним, тобто скошували. Але цього сезону вирішили спробувати біологічний препарат.

Як показав себе новий метод боротьби з рослинним алергеном у програмі "Тема дня" Українського радіо. Херсон розповіли виконувач обов’язків першого заступника директора Департаменту міського господарства Херсонської міської ради Володимир Чушак та директор комунального підприємства "Три кринички" Костянтин Шостак.

"У нас для боротьби з амброзією є програма боротьби з карантинними бур’янами до 2022 року, а також інші програми, у яких передбачається фінансування. Передусім воно йде на зелені зони, їх покіс. Коштів достатньо до кінця поточного року. Щодо хімічного методу, який наразі застосували як експеримент, то депутати на передостанній сесії внесли зміни до програми по боротьбі з карантинними бур’янами і передбачили відповідне фінансування – 600 тис. грн", - розповів Володимир Чушак.

За його словами, у міській програмі по боротьбі з карантинними рослинами біологічний метод був передбачений з 2018 року, але фактично його вдалося запровадити лише зараз і то як експеримент.

"Вся справа у фінансуванні. Лише цього року прийняли таке рішення і дали бюджетне призначення. Після проведення торгів фірма - переможниця зайде на уражені амброзією ділянки", - каже Чушак.

Як повідомляла на сайті Херсонська міська рада, для боротьби з амброзією Департамент міського господарства отримав 1 600 л біологічного препарату і розподілив його рівними частинами між чотирма комунальними підприємствами, які здійснюють благоустрій на території селищ та сіл Херсонської територіальної громади: КП "Теплокомунгосп" для обробки територій Зеленівського та Степанівського старостинських округів; КП "Господар" для обробки територій Садівського та Антонівського старостинських округів; КП "Наддніпрянка" для обробки територій Наддніпрянського старостинського округу; КП "Три кринички" для обробки територій Комишанського старостинського округу.

"Результати можна побачити вже наступного дня після обробки. На 5 день усе суцвіття чорніє та жухне, а згодом всихає. Ми використовували цей препарат на набережній Комишан, де амброзії було дуже багато і заввишки вона була по груди і по плече. Якщо наступного дня після покосу з’являються сходи суцвіть, то при використанні біологічного препарату зупиняється процес цвітіння і назрівання. А обприскування дозволяє охопити велику ділянку", - поділився досвідом Костянтин Шостак.

Він розповів, що за одну добу, маючи достатню кількість препарату, можна обробити близько 5 га. Підприємство отримало близько 400 літрів біопрепарату.

"Дві людини зробили з ним по три підходи упродовж 3 днів. Одразу ж побачили, з амброзією, навпаки, добре з нашою роботою. А на 5 день дійсно гідний результат. На іншу рослинність препарат мало впливає. Можна сказати, впливає на так званих "їжачків" (якірці – ред.) і на плющ – листя в’яне. На лободу, до речі, теж, але не так, як на амброзію. Ми так дивимося: зелене, зелене, чорне (там, де була амброзія). Обробили близько 2,5 гектарів", - розповів Шостак.

Проте, щоб побороти амброзію, однієї обробки замало, каже Володимир Чушак, потрібен комплекс заходів

"Навіть якщо застосовувати усі наявні методи впродовж року, то це не дасть бажаного результату. Потрібно більше часу. Хоча б 5 років. І щоб над знищенням амброзії працювали усі, до чиєї зони відповідальності це відноситься", - каже Чушак.

Галина Воробєй
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон