На Херсонщині гусінь знищує дерева

карантин, ліс, гусінь
Уже декілька тижнів у соцмережах обговорюють стан Олешківського лісу та плодових дерев у різних населених пунктах. Там навала гусені.

Зокрема в Олешківському лісі від шкідників дерева стоять жовті, хвоя обсипається. Наразі в лісі проявляє активність звичайний сосновий пильщик, який об’їдає хвою. Ще 5 липня на сторінці ДП «Олешківський лісомисливгосп» у Фейсбук з’явилося повідомлення про результати інвентаризації осередків шкідників і хвороб лісу. Під час обстеження в лісових масивах були помічені пошкодження глиці (голка хвої) личинками соснового пильщика.

Як розповіла начальниця Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч, зараз іде друга хвиля звичайного пильщика, він знаходиться в активній фазі. Вона відзначила, що кожного року спеціалісти слідкують за динамікою розвитку шкідника та його виходу з діапаузи (стан фізіологічного гальмування обміну речовин і зупинки формоутворюючих процесів у тварин і комах) і прогнозують певну загрозу насадженням. Пильщик виходить із неї кожен рік, але в нього є й роки масового розмноження, коли одночасно з’являється багато особин. Цього року навали шкідника не очікували, але в зв’язку з погодними умовами (затяжна прохолодна весна, спекотне літо) пильщик почав активно розмножуватися та об’їдати ліс.

ГУСІНЬ – РІЗНА

Також, за словами Тетяни Касіч, важливо розмежувати дві активні фази шкідників, які на сьогоднішній день ідуть в області. Адже люди плутають звичайного соснового пильщика та американського метелика, який також зараз активно об’їдає дерева в населених пунктах. «Це два різних види: пильщик (див. фото) не шкодить іншим деревам, він об’їдає тільки один вид – сосну, а метелик пошкоджує плодові дерева та квіти», – підкреслює начальниця.

Як повідомляє управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, на території Херсонщини через розповсюдження американського білого метелика запроваджено карантинний режим. Інспектори вже провели моніторинг багаторічних насаджень на площі майже 3,6 тисячі гектарів. Підтверджено наявність карантинного шкідника в старих осередках, а також виявлено нові осередки американського метелика (Велика Лепетиха, Берислав і Корабельний район Херсона). Cпеціалістами управління фітосанітарної безпеки проведено наради з фермерами, представниками ОТГ щодо необхідності боротьби зі шкідником.

Щодо постраждалого лісу, то масово пильщик обгризає дерева саме навколо Олешок, а також вздовж дороги (Мелітопольська та Кримська траси). Вглиб насаджень, де вони густіші, шкідника набагато менше. Гусінь переважно пошкоджує дерева середнього та старшого віку (від 30 до 50 років) і віддає перевагу ослабленим, хворим деревам, які відстають у рості й мають понижений імунітет до шкідника.

«Пильщик пошкоджує приріст хвої поточного року: він об’їдає хвоїнку з двох боків, залишаючи центральну жилку. Тому ми бачимо цей ефект жовтизни. Звісно, це вплине на приріст деревини: сила, я кусосна мала б витратити на збільшення річного кільця, буде витрачена на відновлення хвої наступного року. Для насаджень це великий стрес», – розповідає Тетяна Касіч.

За її словами, це об’їдання одноразове й не призводить до стовідсоткової загибелі насаджень. Безперечно, можуть загинути окремі сосни, які були вже хворі чи пошкоджені стовбуровими шкідниками. Більшість дерев також хворітимуть, але будуть боротися й відновлюватися, бо не буде хвої, а як наслідок – і шкідника.

ОБРОБЛЯТИ НІЧИМ...

Що стосується обробки дерев для захисту від шкідника, то препарату, який використовувався раніше, «Вірін-ЗСП» наразі немає, його перестали виготовляти ще в 2016 році.

Це був повністю біологічний препарат, він не шкодив ні людям, ні іншим комахам і рослинам, діяв безпосередньо на конкретного шкідника, адже там був мікроштам вірусу соснового пильщика – шкідник хворів і гинув природним шляхом.

«Остання обробка дерев в області проводилася ще в 2015 році. Адже аналога цьому препарату, такого, щоб був дозволений для використання в лісовому господарстві, в Україні на сьогоднішній день немає», – відзначає начальниця облуправління лісомисливського господарства.

Звичайно, є хімічний препарат, який знешкоджує соснового пильщика. Але відповідно до санітарних вимог, обробку хімікатами поблизу населених пунктів і об’єктів природно-заповідного фонду проводити не можна, а пошкоджені дерева знаходяться саме поряд із Олешками. Проте на наступний рік за наявності всіх дозвільних документів лісові господарства все ж запланували провести хімічну обробку дерев у глибині насаджень. Проводитимуть її за гроші, які підприємства зможуть заробити самі, адже з 2016 року держава перестала виділяти кошти на захист лісу. Фінансування з місцевих громад також немає.

Прокоментував ситуацію й Олешківський міський голова Євген Рищук. На своїй сторінці в «Фейсбуці» він написав, що ліс знаходиться на балансі Лісового господарства України, тож держава повинна фінансувати розмноження, догляд і захист насаджень, а ОТГ не може витрачати кошти на утримання лісових масивів. Проте з боку місцевої влади він пообіцяв стукати в усі інстанції та зробити все можливе, аби врятувати Олешківський ліс. Хоча, якщо чиновники дійсно переживають за долю лісу, то могли б і виділити на його захист частку зі своїх численних премій або залучити благодійників-бізнесменів.

Варто відзначити, що шкідники вжепошкодили майже 3 тисячі гектарів лісу. Загалом же лісовий фонд Херсонської області становить 172 тисячі гектарів земель, які перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, із них вкриті лісом 78 тисяч гектарів.

Анастасія МАТЮХІНА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон