Херсонська школярка стала призеркою на всесвітній олімпіаді геніїв

школярка, призерка, геній
Українську школярку, ученицю 10 класу Новокаховської школи №1, що на Херсонщині, Вікторію Панченко у США офіційно визнали генієм. Дівчина стала призеркою всесвітньої олімпіади.

Вікторії 15 років, займатися проєктом дівчина почала три роки тому, коли навчалася в сьомому класі.

Призерка всесвітньої олімпіади геніїв, Вікторія Панченко, розказує, що проживає з сім'єю у місті Нова Каховка: "Ми живемо з моєю сім’єю в місті Нова Каховка, що розташоване на березі Дніпра. Кожного року ми з батьками беремо байдарки й сплавляємося у наші херсонські плавні. І завжди поставало питання – чому там така чиста вода, чим вона відрізняється від основного русла? Тоді ми почали вивчати певну літературу, пов’язану з цією проблемою і ми натрапили на незвичайну властивість очисну, природну таких рослин, як очерет, а також рогіз", - говорить дівчина.

За словами Вікторії, усі члени родини допомагали їй з проєктом. Починала робити роботу її старша сестра Вероніка три роки тому. Спочатку дівчата провели дослідження, чи можуть рости рослини без ґрунту.

"Оскільки усі знають, що вони можуть рости лише по берегах, отримавши позитивні результати, ми почали розробляти конструкцію, модель, в яку можна було б висадити ці рослини та застосувати її на великих ділянках", - каже призерка олімпіади геніїв.

Сьогодні Віка - бронзова медалістка Всесвітньої олімпіади геніїв. Вона отримала грант на навчання в університеті Нью-Йорка на суму у 15 тисяч доларів. Про свою перемогу дізналася, коли була в Києві, - говорить дівчина.

"Спочатку я проходила багато етапів реєстрації, бо саме на цю Олімпіаду я подавалася як учениця школи МАН України. У червні, 12 червня пройшов фінал цього конкурсу. Де я дізналася, що мені дали бронзову медаль за цей проєкт. Я відчула неймовірну радість, я була тоді в Києві з моєю сестрою, ми дивилися цю трансляцію, я плакала, вона кричала. Всі були дуже раді, і мама з татом", - розповідає Вікторія.

У Новокаховській школі № 1 Вікторією пишаються, вчителька біології Оксана Карленко розповідає - дівчина і до цього була призеркою наукових конкурсів.

"Вона переможниця олімпіад на різних рівнях до всеукраїнського четвертого етапу, вона вчиться з поглибленням, удосконалює свої знання. Вона переможниця конкурсів Малої академії наук", - розповідає вчителька Оксана Карленко.

Свої наукові дослідження Вікторія проводила поблизу міського пляжу, тут росте багато очерету та рогозу.

Вікторія розказує, що вони викопували очерет, прикріплювали його до каміння і ставили у воду таким чином, щоб коріння не торкалося дна.

Науковий керівник дівчини Юрій Ващенко багато років займався меліорацією. Чоловік говорить, що проєкт реально втілити в життя.

"Її проєкт очищує від шкідливих речовин, які існують у Дніпровській воді. Розщеплює їх, перетворюючи в інші форми, які можуть засвоюватися. Вони з наукової точки зору описали ці всі процеси. Це такий очисник. Уявіть собі, весь світ п’є бюветну воду, очищену на 90 відсотків. А використовує – технічну. У Дніпрі технічна вода вищої якості. А постав бактерицидну лампу, прибери дрібну зелень – і буде питна вода вищої якості. Звичайно це можна використовувати, але що тоді буде робити водоканал?", - говорить науковий керівник Юрій Ващенко.

Сьогодні матері дівчини Олені телефонують з пропозиціями про співпрацю та реалізацію проєкту, а також запрошують Вікторію на навчання за кордон. Та майбутнє своїх дітей Олена бачить в Україні.

"Я б хотіла, щоб вони залишилися в Україні, ми навіть бачимо шляхи освіти українські, можливо, навіть вони десь і кращі, ніж закордонні, але якщо це буде якийсь нетривалий виїзд для отримання освіти або практики, то ми тільки підтримаємо це. Є пропозиції, які Віка розглядає і вирішує сама", - каже мати Вікторії.

Як розказала сама Віка, грантом у 15 тисяч доларів вона не зможе скористатися - навчання у Рочестерському університеті за рік коштує майже в 5 разів більше, та з цього приводу не засмучується, - дівчина говорить, що збирається вступати до Київського вишу.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон