На Херсонщині триває міжнародна археологічна експедиція

Херсонщина, експедиція, Беляєва
Шоста міжнародна археологічна експедиція триває на Херсонщині - досліджують фортецю часів Великого князівства Литовського. Цьогоріч у розкопках беруть участь не лише волонтери з Херсонщини, а з Мелітополя, Запоріжжя, Києва, Івано-Франківська.

Шоста міжнародна археологічна експедиція стартувала 28 липня, біля Тягинки. У перші дні, за словами очільниці південної середньовічної експедиції Інституту археології Національної Академії Наук України Світлани Беляєвої тут знайшли цінну знахідку – булаву.

"Булава була знайдена біля цієї стінки, у квадраті 8, спочатку знайшли там булаву, потім почали дзвонити по всій Україні і запитувати як зберігати, бо вона була в такому стані, що ми нічого не могли з нею робити. А потім вчора продовжили копати. І знайшли ніжку цієї булави, тобто її продовження", - розповідає Світлана Беляєва.

Очільниця південної середньовічної експедиції Інституту археології Національної Академії Наук України Світлана Біляєва розповіла, як важливо правильно зберегти і транспортувати знахідку.

"Це треба було брати звідси природну землю, пересипати її, потім зверху водичкою, потім упаковувати її герметично і таким чином декілька реставраторів зійшлися на одному, що давайте таким чином везти. Тому ми над нею тремтимо, але ми нічого поки не можемо робити, бо реставратори будуть з нею працювати", - додала вона.

Знахідку археологиня вважає знаковою. Каже, цього ж місяця буде 30 років Незалежності України і ось це - знак влади в Україні. Додала, що така знахідка 15 сторіччя характерна для нашої країни.

Світлана Біляєва говорить, що досліджують ділянку 100 кв. м. - це 4 квадрати по 25 квадратних метрів. Разом з археологами працюють і художники. Ірина Трома приїхала з Литви: "Я дуже рада що можу бути присутньою при розкритті артефактів державної значущості.Я хотіла бути археологинею, але запізнилася на іспит. Тож стала художницею, бо мріяла про це з дитинства. Я працюю над об'єктом, який тут знайшли і він показує зв'язок Українського і Литовського народу", - говорить художниця.

Голова Правління культурного центру "Україна – Литва", менеджерка експедиції Наталя Бімбірайте говорить, ця експедиція має історичну цінність.

"Вона цінна для нас, для українців, в першу чергу й особливо важливо нині, коли Росія веде війну проти України, окупувала Крим і Східну частину, а тут ми бачимо те саме що відбувалося в Середньовіччі. І наша фортеця 14 – 15 ст. часів Великого князівства Литовського доводить, що тут була цивілізована фортеця і місто. Це абсолютно спростовує думку про те, що начебто тут була Новоросія", - розповіла Наталя Бімбірайте.


Південна Середньовічна експедиція на Херсонщині триватиме до 15 серпня.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон