Чому у херсонців вилучають будинкові книги

книги, будинки, вилучення
За 2 квартал 2021 року спеціалісти Департаменту адміністративних послуг Херсонської міської ради прийняли 1960 будинкових книг та картотек за актом приймання-передачі від містян, які вирішували питання реєстрації місця проживання. Для забезпечення актуальної інформації в Реєстрі територіальної громади міста Херсона внесли 5220 адрес.

Чому у херсонців вилучають будинкові книги пояснює директор департаменту адміністративних послуг Костянтин Хутковський.

- Як поняття та документ, будинкову і поквартирну книгу скасували на законодавчому рівні ще у 2016 році. За нормами законодавства, все має бути акумульоване в одному місці – в органі місцевого самоврядування. Це стосується не тільки прописки – всього. Забирають в органів центральної влади те, що можна віддати міськрадам. Передача прописки з міграційної служби до органів місцевого самоврядування пов’язана як раз із тим.

А для того, щоб робити прописку/випуску, має бути база даних. Раніше вона була розрізнена: частково у міграційної служби, частково у ЖЕКах, які згодом передали дані в ОСББ. Якщо мешканці будинку ОСББ не організували, дані передавалися до міграційної служби. Те саме у секторі приватної забудови – функції квартальних зменшили, тож будинкові книги мешканці приватних будинків мають здати до ЦНАПів, аби там сформували базу даних. Якщо у базі даних пусто – вас не можуть ні виписати, ні прописати.

Під час видачі довідок про склад сім’ї чи місця проживання спеціалісти ЦНАПу будинкові книги приватних домогосподарств вилучають і складають акт прийому-передачі у 2 примірниках. На вилучених будинкових книгах ставлять штамп «Анульовано» і передають на зберігання.

Порядок реєстрації чи зняття з реєстрації місця проживання громадян регламентовано Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Правилами реєстрації місця проживання затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 02. 03. 2016 року № 207.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон