На Херсонщині розцвіли лісові кактуси

Олешки, кактуси, Чобітько
В Олешківському лісі розквітла ціла галявина з кактусами, на яку несподівано натрапили херсонці.

Як розповіла журналістам «Першого регіонального» народний вчитель України, викладачка біології Херсонського академічного ліцею ім. Олега Мішукова Любов Ігнатюк, на лісовому пагорбі розквітла опунція – це зимностійкий кактус, що не боїться ні холоду, а ні спеки.

«Природне місце існування колючого екзота – Північна і Південна Америка і, звичайно, Мексика, де опунція прикрашає герб країни. В Україні для вирощування у відкритому грунті поки є 9 видів зимуючих опунцій. На фото – скоріш за все – Опунція Дарвіна», – розповіла Любов Ігнатюк.

Любов Ігнатюк переконана, що потрапити до лісу кактуси змогли лише одним способом – їх хтось висадив: «Вважаю, що опунція потрапила до лісу випадково, а пристосувальні можливості рослини до наших умов зробили свою справу.

Опунція відноситься до сукулентів, а це означає, що вона накопичує вологу у своїх стеблах. Листки-колючки випаровують мало води. Опунція полюбляє сонце. Вода не накопичується у піщаному грунті, інакше від надлишку вологи опунція пропадає. Теплі зими – теж важлива умова для виживання», – зазначає Любов Ігнатюк.

Автор: Катерина ЧОБІТЬКО

Фото: Олена Ваніна

P.S. До речі, у багатьох видів опунцій з’являються ще й плоди – соковиті і солодкі їстівні ягоди, що містять велику кількість вітаміну С. Звичайно, що «колючий» асортимент в Олешківських лісах не такий багатий, як у гарячій Мексиці, але тим не менш херсонці вже в очікуванні плодів. Пропонують закатувати варення, або ж виготовляти текілу. У кого є ексклюзивні рецепти, можете надсилати нам на пошту.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон