Лісівники Херсонщини знають, як зупинити опустелювання

ліс, пустеля, лісівники
17 червня, відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою. Світова спільнота замислилась над глобальними проблемами, які повинні хвилювати все людство.

Опустелення — це процес безповоротної зміни ґрунту і рослинності та зниження біологічної продуктивності, який в екстремальних випадках може призвести до повного руйнування біосферного потенціалу і перетворення території в пустелю. Усього в світі опустелення загрожує понад 1 млрд. га земель.

Причини й основні чинники опустелення різні. Як правило, до опустелення призводить поєднання декількох чинників, спільна дія яких різко погіршує екологічну ситуацію. На території, схильній до опустелення, погіршуються фізичні властивості ґрунтів, гине рослинність, забруднюються ґрунтові води, різко падає біологічна продуктивність, а отже, підривається і здатність екосистем відновлюватися.

На території Херсонської області знаходиться найбільша пустеля України і Європи і місцеві лісівники, як ніхто знають, як боротися з опустеленням і роблять це десятками років. Адже крім найбільшої пустелі на Херсонщині найбільший рукотворний ліс в світі! Важкою клопіткою працею лісівники за допомогою волів й дерев’яних плугів ще в давнині висадили тисячі гектарів лісу. Сімсот з них кілька років тому просто згоріли.

А наразі під керівництвом начальника Херсонського ОУЛМГ відновлюються ділянки, які постраждали в результаті пожеж 2007 та 2012 років. Висаджують його саме для того, аби стримати розростання пустелі та не дати розповсюджуватися у регіоні смерчеві та пиловим бурям, з чим ліс справиться. При загальній площі лісів 172 тис. га (6% площі Херсонщини) державні підприємства ведуть господарство на 157 тис. га.

Основною лісовою породою на півдні є сосна кримська та сосна звичайна, також лісову компанію складає порода інтродуцент та водночас дуже важлива порода для півдня України – акація біла, загальна площа таких насаджень становить 76 тис. га.

Ліс цікавий ще й тим, що в ньому поєднано дванадцять видів сосен та ялинок, а також й інші види дерев. Однак, щоб виростити ліс на пісках для дітей і внуків, треба докласти неабияких зусиль.

Чиста природа, здоровий ліс – це здорове життя, зони відпочинку, збирання грибів, ягід та продовження життя.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон