У херсонській школі випускають перший інклюзивний клас

Херсон, випускний, клас
Цього року у Херсонській загальноосвітній школі №4 випускають перший інклюзивний клас. Впроваджувати інклюзивну форму навчання тут почали з 2012 року.

Для всієї школи – це важлива подія, говорять вчителі. Цьогорічні одинадцятикласники – це перший інклюзивний клас, який відкрився у школі. У школі намагаються не робити різниці між дітьми.

Ольга Поливач – керівниця інклюзивного класу та вчителька зарубіжної літератури, останні 7 років впроваджує інклюзію у практику: "В роботі з дітьми ми використовували практики психолого-педагогічного супроводу, спільної роботи вчителя та асистента - дефектолога, який постійно поряд з дітьми з особливими освітніми потребами. Ми використовували інтерактивні технології різні, а також дуже багато комунікативних технологій, тому що наша першочергове завдання – навчити цих дітей соціально-адаптуватись", - говорить Ольга.

Вчителька розповідає, що під час роботи з дітьми педагоги багато експериментували, щоб дати дітям можливість самореалізуватися: "Один учень вийшов на ЗНО, він здає ЗНО і буде вступати до вищого навчального закладу, і протягом навчання з нього була знята інвалідність. Другий учень дуже гарно адаптувався, він також буде вступати до навчального закладу другого ступеню акредитації. Але у нього вже є напрацювання з дизайну. Він гарно малює і саме цю свою направленість хоче реалізувати у майбутньому своєму житті", - розказує Ольга.

З початкових класів дітей вчать спілкуванню, розвиток соціальних навичок – не менш важливий, ніж навчання, - говорить асистентка вчителя Дар’я Токар. Учні інклюзивного класу Віола та Микита відпрацьовують стандартну життєву ситуацію у формі гри: "Це елемент корекційно-розвиткового заняття з елементами соціально-побутового орієнтування та взаємодії дітей між однолітками. Показували прихід гостей, як накривати на стіл, як приймати гостей, як заходити у гості. Етикет також це було", - розповідає Дар’я.

На шкільний майданчик приходять із сусідніх будинків. Тут є багато знарядь для дітей з інвалідністю, - говорить заступниця директора з виховної роботи Анастасія Дівніч: "Є місце для візочка, тобто дитина може разом з усіма іншими гойдатися на цій каруселі. І так само на цій гойдалці є місце для дітей з особливими освітніми потребами. Наприклад, на шахи так само дитина може під’їхати та з усіма учнями поспілкуватися", - розказує Анастасія Дівніч.


Проєкт цього інклюзивного майданчика став переможцем громадського бюджету 2019 року і 2020-го почав діяти.

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон