Сумна історія Херсонського морського порту

Херсон, морпорт, Яновський
Підприємство, де накопичилися мільйонні борги, а обсяги перевалки вантажів різко впали, може слугувати прикладом невміння вести справи із великим бізнесом та безвідповідального ставлення до виконання своїх обіцянок з боку державної влади.

Адже ще 26 червня 2020 року Адміністрація морських портів України підписала договір про передачу ХМТП в концесію на три десятиліття компанії «Рісоіл-Херсон». Причому сам об’єкт обіцяли передати до кінця того ж року. Для портовиків і всього міста це було дуже важливо, оскільки концесіонер зобов’язався додатково вкласти вісімнадцять мільйонів гривень у відновлення дорожньої інфраструктури обласного центру. Однак цього досі не сталося, оскільки договір оскаржували в суді.

Та зрештою, його виконання розблокував Верховний Суд України, і вже нинішнього року перешкоди до переходу державного підприємства в концесію нібито зникли. Йшлося про те, що це відбудеться у січні поточного року, потім у Мінінфраструктури України оголосили, що передача порту буде перенесена на березень. Однак березень минув, а нічого не змінилося.

І от тепер керівник Адміністрації морських портів України Олександр Голодницький додав свій внесок у «парад обіцянок» — публічно заявив, що концесіонер нарешті отримає цілісний майновий комплекс у своє розпорядження у червні. Точної дати пан Голодницький знову ж-таки, не назвав, що вже породжує певний сумнів у його правдивості . Адже це подія національного значення, а не просто коробку сірників комусь до кишені впхати.

Втім, простим українцям не звикати, що паскудники-можновладці їм нахабно брешуть. Ось уже третій рік поспіль триває пустопорожня балаканина про передачу в концесію міжнародного аеропорту Херсона – результату нуль. Протягом двох років обіцяють продати з аукціону п’ять великих державних підприємств краю – з тим самим «успіхом».

Не менш активно «будують» у Новій Каховці обіцяний DATA-центр за мільярд доларів, а на чорноморському узбережжі – зону відпочинку «La Perla Azurra» за три мільярди євро. Так само згинуло у небутті багатоповерхове містечко для п’ятисот родин кримських татар у Генічеську.

Вельми яскравий і приклад довгобуду мостового переходу між Суворовським та Дніпровським районом обласного центру. У 2012-му чиновники божилися, що за рік якийсь там рік його вже здадуть в експлуатацію. А в 2021-му ми почули знущальницьке запевнення, що до Дня незалежності буде готова…тільки перша черга!

Перелік грандіозних, але оманливих обіцянок від влади херсонцям можна продовжувати ще довгенько, бо й накопичилося їх чимало. Що ж, якби наше жіноцтво народжувало дітей у такі самі «стислі» терміни, як чиновницька шатія реалізує бізнес-проекти, Україна вже й знелюдніла б. Бо нове покоління просто не змогло б з’явитися.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон