Курорти Херсонщини: ТОП фактів про азовські морепродукти

Херсонщина, курорти, факти
Наразі ми хочемо торкнутись такої…майже інтимної і дуже душевної теми для місцевих жителів, як морепродукти Азовського моря. Так, наші місцеві, смачненькі і рідненькі морепродукти.

- Чи знали ви, що дуже популярна риба пеленгас зовсім не є місцевим видом, хоча і відноситься до виду кефалей, і була штучно й дуже успішно акліматизована наприкінці минулого століття.

- Наша славетна журалка і лобань(лобан) є дуже близькими підвидами кефалевих, але все ж різними видами, тому не треба ламати мозок над питанням, чи журалка то маленький лобань, чи лобань то велика журалка.

- Сезон на масовий вилов журалки і лобаня приходиться на осінь, і саме тоді риба повністю розкриває свої найкращі якості, нагулює максимум жирку і майже ніколи не бере надлишок солі при засолці.

- В Азовському морі були і є дуже сприятливі умови для осетрових видів риб, і ще якихось 25-30 років тому екземпляр вагою 350-500 кг вважався великою вдачею, але зовсім не феноменом.

- Ще з давніх-давен в Генічеську є стародавній мисливсько-рибальський ритуал, коли восени місцеві хлопці беруть прути, та йдуть бити калкана на мілині.

- Однією з самих колоритних і автентичних місцевих рибальських традицій є спосіб вилову камбали глоса «на банку», і навіть працівники рибоохорони не можуть точно сказати, чи то є браконьєрство, чи ні.

- Можливо місцева креветка і поступається за розміром своїм океанічним конкурентам, які можна зустріти в магазинах, але за смаком може дати фору будь-якому виду.

- Не всі знають, але раніше в вересні в протоці Тонка розпочинався традиційний вилов оселедця, якого ловили переважно на камсу, обманки з фольги або блесну.

- Зараз в багатьох магазинах можна купити досить якісні мідії, але не всі знають, що Азовські мідії (яких можна скуштувати в деяких ресторанах Арабатської Стрілки) просто смакота, яку на жаль не так легко здобути.

- В Азовському морі і зараз є немало видів риб, але справжня риба-годувальник для самих широких народних мас – це, безумовно, бичок.

- Більша частина туристів сприймає бичок лише в якості в’яленої закуски до пива, і не знають, що ця маленька і, на перший погляд, проста рибка в умілих руках може перетворитись на справжній кулінарний шедевр.

- Якщо вам попадеться ікряний бичок, то можете вважати, що ваш день не пройшов дарма.

- Бички на продаж йдуть, в своїй більшості, без нутрощів, і це пов’язано з складністю їх зберігання, але…якщо ви турист, який хоче дізнатись як правильно їсти в’ялені бички по Генічеськи, то ми вам обов’язково розповімо: бички повинні бути ще мокрими, на хліб мажете вершкове масло, відкриваєте пиво, заздалегідь викладаєте на хліб ікру і печінку, відриваєте м’яса зі спинки і…все…наступає дзен.

- Якщо прохолодного, жовтневого вечора зварити картоплі, нарізати ароматних помідорів, огірків і синьої цибулі, очистити малосольну журалку, налити чарку доброї виноградної самогонки і все це правильно застосувати, то… можна стати щасливим.

© 2020 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: kherson.inform@ukr.net, контакти, архів