Лісівники Херсонщини очистили Джарилгач від сміття

територія, лісівники, Джарилгач
Працівники державної лісової охорони Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, начальником якого є Тетяна Касіч, взяли участь в екологічній акції з очищення острова Джарилгач. Учасники суботника прибрали сміття уздовж Чорноморського узбережжя та вглиб території найбільшого острова в Україні та Чорному морі взагалі.

Засмічення водойм, морів та океанів відходами життєдіяльності людини - одна з злободенних проблем нашого часу. Частина сміття з часом розкладається, але чимала його маса осідає на дно або залишається плавати на водній поверхні, завдаючи величезної шкоди навколишньому середовищу. А часто бурхливі хвилі вимивають сміття із самої глибини і викидають його на берег.

70 осіб з команди лісового господарства з 6 лісових господарств та 12 осіб НПП «Джарилгацький» подолали відстань в 42 кілометри та зібрали все, від чого море «нудить».

Прибувши зі сторони смт. Лазурне на острів, на пляжі лісівники розмітили ділянки і розставили сили таким чином, щоб кожен з лісгоспів мав свій фронт роботи. І ось люди в зелених формах поступово рухаються по виділеній ділянці, у кожного з працівників державної лісової охорони в руках великий полотняний мішок і щуп для збору сміття. Часто під ногами попадаються скляні пляшки, залізні бляшанки, які вже частково почали розкладатися.

Всього за кілька годин на пляжі лісівники знаходять практично всі предмети щоденного використання: зубні щітки, креми, люмінесцентні лампочки, капці (звичайно, по одному), каблуки, іграшки, освіжувачі повітря.

«Спочатку ми намагались прибрати сміття силами Скадовського ДЛМГ. Однак щоб очистити територію всього острова, потрібно значно більше зусиль і людей, тому було прийнято рішення долучити до акції з очищення берегів нашого мальовничого острова й працівників інших лісгоспів Херсонщини. Сьогоднішня подія принесла непоганий результат. Ми зібрали понад тисячу мішків сміття і привели в нормальний вигляд острів. Радує, що в основному учасниками суботника стала молодь, яка не залишається осторонь збереження навколишнього середовища», - зазначила начальник Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч.

«Лісівники регулярно прибирають сміття у лісових масивах, але саме після візиту на острів, де яскраво проявляється сміттєва катастрофа, що поглинає світ з кожним днем все більше, я довго стояла в супермаркеті і вибирала не тільки корисні продукти, але ще і упаковку відповідну - так мене торкнуло, - розповідає Тетяна Григорівна. - Потрібно поступово змінювати звички. Та й історія не про одноразовий посуд - це історія завжди про бізнес-клас. У бізнес-класі літака вам ніколи не подадуть пластиковий посуд. Вам дадуть нормальні прилади», - додала головний лісівник Херсонщини.

Тварини і птахи, що живуть в море, беруть пластик за їжу, з'їдають його і часто гинуть. Або заплутуються в ньому і вмирають. Якщо деякі тварини або рослини почнуть зникати, то багато екосистеми будуть зруйновані або втрачені, а наша звична і комфортне життя вже не буде як раніше.


Але завдання лісівників Херсонщини сьогодні - не збирати сміття, а очистити територію унікального острова, де влітку зі всієї України приїжджають люди на відпочинок, оздоровлення. Джарилгач багатий на лиманні озера, тут їх близько 200. Він відомий своїми лікувальними грязями та солоними озерами, вода в яких має високий вміст йоду та брому. Навіть повітря тут насичене сполуками цих елементів та озоном. Острів з білим піском і бірюзовою водою є домом для таких червонокнижних рослини, як ковила дніпровська, меч-трава болотяна та золотоборідник цикадовий.
Живий світ острова складають олені, лані, муфлони, дикі кабани, зайці земляний та сірий, лисиці, вони можуть переходити на острів по кризі чи по косі. Окрім цього, Джарилгач – місце гніздування перелітних птахів – лебедів, качок, гусей тощо – в зимові сезони їх тут збирається понад 150 тисяч. Маленький рай на мапі України, який потрібно берегти.
Збираючі сміття лісівники в черговий раз обурюються, як відпочивши можна залишити після себе сміття або викинути його в річку чи ліс. Все ж це повертається людині. Але головне в іншому: поки покупець буде брати в супермаркеті пластикові пляшки з водою, вся робота з прибирання на березі - сізіфова праця. Море так і буде продовжувати «нудити» пластиком і залізними бляшанками. Це розуміє вже 12-річна Тамара Синтнік, мама якої взяла малечу на «велике прибирання». Мама разом із татом пояснили, що потрібно «коло» ламати. Тобто коли переливає з ванної, ви не будете ложкою воду вичерпувати, вам потрібно кран закрити, пробку висмикнути. Але ми зараз не проблему вирішуємо, а ложкою черпаємо воду.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон