На Херсонщині готуються до сезону лісових пожеж

пожежи, ліс, готовність
В рамках виконання завдань Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського з підготовки заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфосховищ і сільгоспугіль у літній період поточного року, начальник Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч дала доручення привести до бойової готовності спецтехніку та особовиий склад лісопожежних станцій.

За словами начальника Херсонского ОУЛМГ Тетяни Касіч, з метою запобігання, виявлення і гасіння лісових пожеж області створено відомчу пожежну охорону з 424 працівників, якими ведеться чергування на 27 лісопожежних станціях.

Для гасіння пожеж на сторожі лісів Херсонщини є 40 автомашин підвищеної прохідності та 14 лісопожежних модулів. Також в наявності бортові автомобілі підвищеної прохідності для перевезення людей та матеріалів, патрульні автомобілі, колісні трактори з грунтометами та плугами.

Для нагляду за лісовими масивами встановлено 27 пожежно спостережних веж, 8 з яких оснащені телевізійними системами спостереження (ТТС), крім того 3 одиниці ТТС встановлено на вежах мобільного оператора.

«Пожежі завдають непоправної шкоди екологічним системам, лісовим масивам, флорі та фауні, населеню. Тому лісівники тримають руку на пульсі і особливо з настанням тепла на варті загорянь. Ми зобов'язані реагувати на виклики природи і повинні бути готові до того, щоб протистояти виникненню надзвичайних ситуацій».

Як лісівник-практик начальник обласного управління зазначає, що серед важливих напрямків у гасінні лісових пожеж в соснових насадженнях є швидкість реагування також варто відмітити дуже нагальну потребу в оновленні технічного оснащення та використанні гелікоптера МІ-2 базування якого буде передбачено на теріторії Херсонського аеропорту для оперативного реагування під час гасіння на початковій стадії.

Начальник Херсонського ОУЛМГ додала також, що важливо щоб на законодавчому рівні вирішити питання щодо притягнення до адміністративної відповідальності землекористувачів, які допускають випалювання сухої рослинності та стерні в природних екосистемах області. Вона наголосила, що одне з найбільш болючих із настанням тепла - збільшиться потік людей і транспорту в лісові масиви, адже 95% пожеж відбувається з вини населення.

Відтак у лісівників Херсонщини передбачено перекриття лісових доріг та патрулювання лісів і суміжних з ними територій спільними групами з числа працівників лісового господарства, співробітників ДСНС України МВС в Херсонській області, преси та місцевих жителів.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон