У Херсоні чехівська "Чайка" звучить українською

Херсон, свято, театр
Всесвітній день театру, не зважаючи на роботу в умовах карантину, служителі херсонської Мельпомени зустріли з прем’єрою: на великій сцені театру ім. М. Куліша ожила чехівська «Чайка».

Класику на підмостках Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша поставив Андрій Май. Режисер, відомий провокативними виставами, новітніми і почати шокуючими рішеннями у сценографії, знову здивував. Втім, цього разу — відступом від тієї самої провокації.

Ще перед прем’єрою попередив журналістів – його «Чайка» хоч і дещо осучаснена, але така дуже чехівська. Це на 100% твір класика, щоправда, в українському перекладі (стара версія, ще 1954 року). І хто б сумнівався, що Чехов прекрасно звучить і солов’їною. А десь він звучить і англійською, і німецькою. Важлива ж не мова, а те, як доноситься авторський посил.

- Ми подумали, що не завадило б нам запросити до себе в гості Антона Павловича Чехова, тому що дуже давно не було в нас вистав за його п’єсами. Андрій не викинув жодного слова з чехівського тексту, але зробив дуже сучасну виставу. Чехов – це філософська думка. Знаєте, я от вчора сидів, втомлений, вистава доволі довга, але спіймав себе на думці, що ти починаєш слухати. Ми давно відучилися слухати, у світі такому швидкому, де все змінюється, інколи не чуємо один одного. А тут я сидів і слухав Чехова, — розповів генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга.

Слухати Чехова треба три години. Саме скільки триває вистава. І глядачі уважно стежать за тим, як закручується сюжет, хоч, напевно, багатьом він і знайомий. Тригорін, Аркадіна, Треплев – за п’єсою «Чайка» поставлено чимало вистав і є не одна кіноверсія. Герої сприймаються по-різному, але байдужими точно нікого не залишають, як і, власне, творчість Чехова. Відтак було цікаво побачити, як персонажів прочитав режисер Май. Сам він зізнався, що не так дотримувався типажів, як прагнув донести історію, оті чехівський трагізм і невідворотність, за які так цінують класика.

- Тригорін в мене, мабуть, молодший, ніж у Чехова. І ця дистанція свідомо мною обрана між ним та Аркадіною. Мене, звісно, привабила тема свободи, тема кохання і тема приреченості митця. В обставинах, де потрібні дільці, а не митці, твоє завдання застрелитися вчасно. А тим більше, якщо ти людина, яка має почуття – де тоді твоє місце? Фраза, яку говорить Треплев, «Хто я?, Що я?», вона актуальна, так само, як теза «Хто ми? Що ми?» і чи вміємо ми насправді кохати, чи наші серця вже достатньо зачинені», — розповів Андрій Май.

У «Чайці» задіяні як відомі актори театру, так і молоді. Всі визнають, що працювати доводилося багато, адже виставу здали пришвидшеними темпами, не так, як очікувалося. Разом з тим, служителі Мельпомени дуже скучили за класикою. Тому чекали на цю прем’єру.

-Чехов мій улюблений драматург. Це як Шекспір, вони для мене на одному рівні. Грати у виставі за п’єсою Чехова це завжди можливість доторкнутися до великого, — розповіла актриса Ірина Рура.

- Ми всі чайки, ми всі чекаємо щастя, ми всі з розправленими крилами, але, на жаль, їх часто нам обрізають. Але ми все одно намагаємося жити, кохати і бути щасливими. А якщо я дійсно своїм образом змогла достукатися до глядача, якщо зрозуміли, про що була роль, велика дяка,- говорить актриса Ольга Бойцова.

- Хороший режисер, інтелігентний, нам всім було дуже комфортно з ним працювати. Інша річ, чи змусимо ми місто ходити на цю виставу? Тому що ми трохи розбещили концертами, а класики практично не було. І тепер треба повернути людей, аби вони знову полюбили класику. А це складне завдання, — говорить народна артистка України Олена Галл-Савальська.

Втім, схоже, побоювання, які озвучила прима театру ім. М. Куліша, таки безпідставні. Глядач, який теж вже давно чекав на класику, не відпускав акторів зі сцени хвилин 10-ть, аплодуючи після завіси. Постановка без лайки, про вічні людські цінності, як кажуть, це те, що зайшло. Хоча, може, й не всім.

Марина САВЧЕНКО
Фото Вадима Гнідаша

За матеріалами Новий день
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон