Сировари з Каховського району Херсонщини вирішили привітати королеву Великої Британії Єлизавету II з ювілеєм, презентувавши їй свії крафтові сири.
Виробництво королевського сиру, починається із приміщення, де утримують кіз альпійської породи. Серед них – улюблениця всього підприємства, 4-річна коза, на ім'я Петрівна. "Це тепер у нас героїня. Хлопці звуть її Петрівна. Чому героїня? Вона приводить троє козеняток і має високі надої молока. Вона зараз у цьому загоні, готуємо до майбутнього окоту. Кози у нас всі лагідні", – розповідає завідувач ферми Микола Вретик.
Кози на підприємстві ручні. З перших днів життя козенята потрапляють до своєрідного "дитячого садка", тому людей не бояться, розказав завідувач ферми. "Молоко породи цих кіз найкраще підходить для виготовлення твердих сирів", – каже Микола Вретик.
Сировар Ігор Новак показує цех. Тут збивають масло, пастеризують молоко і варять сир: "Дивлячись, який ми варимо сир. Якщо гауду, наприклад, це десь 6 - 7 годин іде процес від сквашування до пресування і в розсіл. Зараз ми сепаруємо, прибираємо жир, щоб була необхідна жирність для сиру. Потім пастеризація в нас, охолодження, сквашування. Чекаємо 30 - 40 хвилин", – каже Ігор.
Потім сир перекладають у форму та опускають у розсіл на добу. Після він потрапляє до камери обсушки. Далі – камера дозрівання. Сирна голова, яку підготували у подарунок королеві Великої Британії, важить два з половиною кілограми, витримувалась пів року, сир має горіховий присмак.
"До 95-річчя королеви Єлизавети, який буде 21 квітня, ми хочемо передати їй подарунок. У мене дочка Єлизавета, тому так вийшло. Це – спеціальний рецепт нашого технолога. Зараз робимо сертифікації, щоб ми могли відправити цей сир до королеви", – розказав директор підприємства Данило РЕПІЛЕВСЬКИЙ.
За матеріалами Суспільний. Херсон