У курортних районах Херсонщини зростає захворюваність на коронавірус

курорт, коронавірус, зростає
Підйом захворюваності на коронавірус фіксують у курортних районах Херсонщини.

«У Скадовському та Генічеському районі її рівень уже зараз вищий за середній по регіону, — зазначив заступник голови регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан. – На додачу, у селі Петрівка Генічеського району стався ще й локальний спалах зараження. Тут на COVID-19 інфікувалися одразу сім працівників місцевого сільськогосподарського підприємства. А його керівник із незрозумілих причин зволікав із наданням списку членів тих бригад, з якими контактували заслаблі. Та наразі прикрий інцидент уже вичерпано – селяни здали тести».

Нового спалаху коронавірусу не тільки у сільських, а й у курортних районах побоюються ще й тому, що сюди у пошуках тимчасових заробітків з’їжджаються тисячі мешканців інших регіонів – у тому числі західноукраїнських, котрі потрапили до «червоної зони». Через що вогнищ захворювання може побільшати.

— При тому, що кількість заявок на постійні робочі місця, які виставляють наші підприємства та організації, з початку року через коронавірусну кризу впала на 2200, або майже наполовину, попередніх заявок на сезонні робочі місця,навпаки, побільшало на сотню – до 3535 вакансій. Приміром, одна тільки агрофірма «Білозерський» запрошує на підв’язування винограду одразу п’ятдесят чоловік, гарантуючи їм проживання у гуртожитку та харчування. Ще 528 осіб хоч зараз готові прийняти оздоровниці, і частково також з проживанням, — каже заступник директора обласного Центру зайнятості Людмила Барабаш. – Цифра не остаточна: просто власники пансіонатів і дитячих таборів ще не визначилися, у якому режимі працюватимуть за карантинних обмежень.

Втім, небезпека криється не стільки у напливі «сезонників», працевлаштованих легально, скільки у «нелегалах». Їх стан здоров’я ніхто не контролює, розселяють часто-густо по старих хатах і господарських спорудах чи вагончиках, в умовах надмірної скупченості та антисанітарії. Варто серед таких батраків з’явитися одному зараженому, і можна отримати справжню пошесть, коли хворітимуть і робітники, і роботодавці, і члени їх родин. Якщо це станеться, Херсонщина також незабаром «відкочує» до «червоної зони» з усім набором «принад» локдауну – закритими магазинами та кафе, тими ж оздоровницями.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон