Аграріям Херсонщини розповіли про нові ставки ПДВ для деяких видів сільгосппродукції

аграрії, Хвостов, закон
Нарешті аграрії дочекалися: Президент підписав закон щодо зниження ставки ПДВ з 20% до 14% для деяких видів аграрної продукції. І вже з сьогодні, 1 березня 2021 року, цей закон починає діяти, а знижена ставка запрацює.

Враховуючи, що зниження ставки ПДВ для сільгоспвиробників – це одна з ініціатив, над якими працювала Всеукраїнська Аграрна Рада, її представники провели для аграріїв всієї Херсонщини інформативно-роз'яснювальну зустріч, аби не тільки розповісти про нові законодавчі зміни, але й відповісти на їх запитання.

Голова представництва ВАР у Херсонській області Володимир Хвостов зазначив, що зниження ставки ПДВ для аграрного сектору є одним з інструментів підтримки сільгоспвиробників.

«Цей закон є вагомим стимулом для розвитку аграрного сектору в цілому, адже вигідний всім аграріям та фермерам: від дрібних до великих. Він сприятиме підвищенню конкурентоспроможності української агропродукції, ліквідації схем ухилення від оподаткування, а також виведенню значної частини економіки з тіні», - зазначив Володимир Хвостов, звертаючись до присутніх.

Про те, чому саме зниження ставки ПДВ до 14% на проміжну сільгосппродукцію вигідне і державі, і аграріям, розповіла заступниця голови ВАР з питань оподаткування, радниця заступника міністра фінансів України Ольга Богданова.

«Після того, як закон почне діяти, ускладнення адміністрування ПДВ не буде, збитків у агропідприємств, переробників, трейдерів також не буде. Даний закон вплине на «скрутки», на їх ліквідацію. Хвилюватися стосовно податкових перевірок потрібно у випадку, якщо агропідприємство займається агресивною оптимізацією. Якщо всі ваші постачальники працюють прозоро, у вас немає причин для хвилювання», - наголосила Ольга Богданова.

Отже новий документ передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції, зокрема: великої рогатої худоби, свиней, молока незбираного, пшениці та жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, свиріпи або ріпаку, соняшнику та інших олійних культур.

Разом з тим, закон сприяє зменшенню зловживань у махінаціях з ПДВ, і, відповідно, зберігає бюджетні кошти від розкрадання.

Що стосується реалізації норм закону, то це знизить мотивацію платників податку до оптимізації податкових зобов'язань з ПДВ за операціями з відповідною продукцією, що зменшить втрати бюджету та сприятиме детінізації у сфері аграрного виробництва.

Ганна ДМИТРІЄВНА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон