Херсонський театр відзначив 150-річчя Лесі Українки тематичною програмою

Херсон, вшануваня, Леся Українка
У Херсоні театрали вшанували пам’ять класика української літератури Лесі Українки (Лариси Косач).

Спеціально до 150-річчя від Дня народження поетеси, прозаїка, драматургині, перекладачки, фольклористки Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша підготував вечір творчості.

У програму «Леся» увійшли вірші та фрагменти з творів Лесі Українки, а також факти з її біографії. Вечір складався із двох відділень. У першому, власне, прозвучали рядки з творчості письменниці, а також вірші, які Лесі присвячували інші автори.

Поезію доповнили вокальні та хореографічні номери. Крім улюблених артистів театру (Ружена Рубльова, Тетяна Проворова, Олександра Тарновська, Світлана Добровольська, Таїсія Новачук та інші) перед глядачами виступили вихованці театральної студії «Пролісок» та бандуристка Наталія Клюєва. Також глядачі побачили фрагмент з однієї з найсильніших постановок театру ім. М. Куліша «Лісова пісня». У другому відділенні своєю творчістю поділилися херсонські письменники та барди.

- Ми розуміли, що йде ювілей нашого українського класика, якого знає увесь світ. І хотілось щось зробити значуще. Вирішили поєднати своє, театральне, з поетичним, взявши поетів, драматургів херсонських. Це такий неформальний захід, простий, але доволі сердечний, на честь невмирущого класика. Українська поезія – це краще, що є в Європі, - розповів генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр КНИГА.

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 13 лютого 1871 року у м. Звягель, нині Новоград-Волинський. Віршувати почала у 9 років. Першу поезію «Надія» написала, коли дізналася про долю своєї тітки Олени Косач, яку за участь у революційному русі відправили в заслання.

Перша збірка поезії Лесі Українки «На крилах пісень» надрукована у Львові в 1893 році. Половина творів Лесі була видана вже після її смерті. Особиста, пейзажна та громадянська лірика – те, що писала Леся Українка. Прожила письменниця всього 42 роки, страждала від тяжкої хвороби – туберкульозу кісток та суглобів. Увійшла в перелік найвідоміших жінок України.

Марина САВЧЕНКО
Фото Вадима Гнідаша
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон