На Херсонщині розвивають зелений туризм з екзотикою

Херсонщина, туризм, екзотика
Павичі, папуги, пекінські поросята та екзотичні дерева. Все це можна побачити на Херсонщині - вдома у подружжя Олени Керімової та Валерія Копитова зі Станіслава.

Олена Керімова розвиває зелений туризм у Станіславі: "Я сама з Миколаївської області, чотири роки вже пройшло, як ми сюди переїхали. Ми шукали місце поближче до води. У нас тут були знайомі, ми приїхали подивилися це село, І ось опинилися ми тут. Багато їздить сюди туристів, ви якщо приїдете літом – подивитеся, весь берег в машинах, особливо, коли зараз пандемія – треба чимось зайнятися, відпочити. До 100-150 машин кожен день, і самі розумієте – сміття – ми вирішили це трошки впорядкувати".

Олена говорить, хоча стихійний туризм шкодить природі Станіславських скель, господарства місцевих жителів могли б увійти до туристичних маршрутів. У селі вирощують екзотичні види фруктових дерев. У Олени біля будинку ростуть гранати, хурма та інжир. Влітку був великий врожай інжиру, варенням з цих плодів жінка частує своїх гостей.

Взимку теплолюбові рослини замотують, щоб не померзли: "Ось такий інжирчик, бачите. Це ж бомба-вітаміни. Будемо робити заготовки, щоб пригощати наших туристів. В цьому році, відер десять було з однієї деревини".

Окрім екзотичних дерев, господарі розводять вдома декоративні породи тварин. Цього року тут оселилися – два павичі. Доглядати за ними не складно. Їдять в основному те саме, що й кури, - розповідають власники тварин: "Оце ми їх купили в жовтні місяці, оце вони у нас знаходяться з жовтня. Ми ще їм шукаємо дівчинку, щоб їм не було сумно. Такі вони красунчики, я виставляю фото в інтернеті , всім подобається".

Коли сезон розпочнеться, туристи зможуть сфотографуватися з птахами у саду, вони ручні і не бояться людей, - говорить Олена. Окрім павичів на території живуть пекінські поросята. А нещодавно народилися папуги. Господар будинку Валерій говорить – цих птахів у них кілька десятків, а влітку народиться ще більше: "Зараз у них розпочинається шлюбний період. Вони собі обирають пару. І ось так парами сидять. Обіймаються, цілуються, чистять пір’ячко. Будемо ставити гнізда їм. У нас є і малеча – карели. Їм лише один місяць".


Сьогодні у Станіславі 12 родин, які хочуть розвивати зелений туризм, спочатку таких було три, згодом приєднались інші. За досвідом жителі селі їздять на Західну Україну. Знання та навички мають на меті випробувати на практиці у південних реаліях.

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон