Каховський район Херсонщини у "свинячій" блокаді

свіноферма, перевірка, комісія
У минулу п’ятницю, 8 лютого на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Каховській районній держадміністрації говорили про недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней (АЧС) на території району.

Нагадаємо, ще 1 квітня 2020 року у господарстві ФОП Рахімов на території Каховки отримали позитивні результати лабораторних досліджень на африканську чуму свиней. Того ж дня відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Каховській РДА щодо встановлення меж спалаху, зонування спалаху і затвердження плану заходів щодо ліквідації АЧС. Тоді до так званої зони захисту потрапило смт Любимівка.

Згідно інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, після оголошення про спалах та введення карантину, проводиться облік усіх свиней.

У Любимівці є ферма ФОП Гейко, де свиней вирощують у промислових масштабах. На обліку там нараховувалось 355 голів свиней. Є рішення про проведення на підприємстві позапланового інспектування. Але власник досі не допускає фахівців на територію ферми. Телефоном власник стверджує, що не знає скільки у нього в господарстві свиней. І що у нього зараз почались польові роботи, тому він не слідкує за ситуацією на фермі. Якщо тварини, наприклад, хворі на АЧС і вивозились за межі ферми, то вони можуть розповсюдити хворобу. І призвести до виникнення нових спалахів. Хоч для людини ця хвороба не становить небезпеки, проте вона приносить масові збитки власникам свиней. Бо, згідно інструкції, у місці спалаху усе поголів’я потрібно забити, а туші спалити.

Державні інспектори Каховського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області передали до органів Нацполіції вже 20 протоколів за фактами недопуску інспекторів на об’єкти.

Розмір штрафу – 7 мінімальних заробітних плат. Матеріали про сплату штрафу направлено у державну виконавчу службу для примусового стягнення.

За результатами роботи комісії прийнято попередні міри впливу по ФОП Гейко. У разі недопуску інспектора Державної ветеринарної служби на територію підприємства, комісія буде вимушена обмежити розповсюдження свиней із вказаної ферми. А саме: облаштувати охоронно-карантинний пост на в’їзді до свиноферми та здійснювати огляд автотранспортних засобів з метою виконання карантинних заходів з недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней в зоні захисту. Інші в’їзди/виїзди заблокувати шляхом встановлення блоків та/або переривання доріг без покриття.

За матеріалами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон