Комісія Херсонської обласної ради розслідує як будують мостоперехід

комісія, мостоперехід, розслідування
За ініціативи фракції "Батьківщина" 17 грудня Херсонська обласна рада створила тимчасову контрольну комісію з вивчення ситуації, що склалася з будівництвом шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна - вул.Залаегерсег у м.Херсоні.

Сьогодні, 5 лютого, під час сесії облради, голова депутатської комісії Юрій Одарченко представив перші результати розслідування:

- Проект будівництва шляхопроводу був розроблений ПАТ «Київсоюзшляхпроект» на замовлення м. Херсона у 2012 році. На той час його вартість складала 214 млн грн. У 2017 році проект був знову поданий на затвердження Кабміну, і 5 квітня була розглянута й затверджена вартість будівництва мостопереходу у повному обсязі 514 млн. 283 тис. грн.

Даний проект відповідав усім будівельним нормам, в тому числі був детально вивчений геологічний стан ґрунтів і запропонована оптимальна конструкція фундаментів і основ під будівництво шляхопроводу. Вірність цього рішення була затверджена експертним звітом Укрдержекспертизи.

Попри те, що вартість будівництва за цей період зросла в Україні не більше ніж на 20%, 07.12.2020 р. розпорядженням голови Херсонської ОДА № 951 була затверджена нова вартість будівництва, яка склала 1 мільярд 576 млн грн. Комісія вивчає вмотивованість і законність такого стрімкого зростання вартості будівництва і ефективності використання виділених коштів з 2012 до 2020 рр.

Комісія встановила, що у 2012-2017 рр. було виділено 62 млн грн, 2017–2018 рр. – 230 млн грн, 2019 р – 28,8 млн грн,. 2020 р. – 307,6 млн грн. Загалом за весь період будівництва – 628,4 млн. Комісією встановлено, що 04.10. 2017 р. департамент ОДА уклав договір на будівництво цього об'єкта з переможцем тендера – київської фірмою ПрАТ «Укратоменергобуд».

Згідно з умовами тендера, вони зобов'язались збудувати мостоперехід за 357 млн грн. Це і було визначальною умовою для того, аби цю фірму обрали як підрядника. Не дивлячись на виділені 628,4 млн і вартість, за яку підрядник брав зобов'язання побудувати об'єкт, кінця будівництва ще не видно, - констатує факти Юрій Одарченко.

Комісія отримала звіт Рахункової палати, аудитори перевіряли будівництво цього об'єкта з 2017-2018 рр. Встановлені численні порушення, зафіксовано, що замовник будівництва, департамент Херсонської ОДА, не організував контроль над використанням коштів, авторський і технічний нагляд, який фіксує дотримання проектних рішень, якість і обсяги робіт, фактично не вівся.

Як зазначено в акті, це призвело до «ризику втрати контролю» за законним використанням коштів ДФРР на суму 89 млн грн. і коштів з інших джерел 107 млн грн. Зафіксовані приписки на суму майже 10 млн. грн.

Три роки тому були порушені кримінальні справи, розслідування яких і дотепер не дає жодних результатів.

Тимчасова комісія ініціювала звернення від усього депутатського корпусу Херсонської обласної ради до правоохоронних органів, щоб розслідування було завершено. І сьогодні це звернення було підтримано.

За матеріалами ХОО ПП «Батьківщина»

Фото ХОР

P.S. Окремим предметом розслідування мусить стати стрімке здорожчання вартості об'єкта до 1 мільярда 576 млн. грн.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон