На Херсонщинi чекають на підтримку культурного фонду

проект, фонд, підтримка
509 заявок від організацій з усієї України отримав Український культурний фонд цього року для участі в програмі «Культура. Туризм. Регіони».

Автор цих рядків передивилась усі подані заявки. І виявилось, що у відборі проектів беруть участь й 16 ініціатив від Херсонщини. Спойлер: проектів про кавуни серед них немає.

Отже, на підтримку претендують:

1. «Україна у фокусі» (ФОП Михайленко). Мета проекту: відкрити новий формат свідомого туризму в Україні, що дбатиме про екологію та налагодить взаємодію регіонів між собою та з іншими країнами. Результати проекту: виставка і тур фоторобіт містами-учасниками, презентація концепцій вирішення регіональних проблем у містах, український путівник. Проект реалізується в 3 етапи: експедиція, аналіз регіональних проблем та робота над концепцією їх вирішення, виставка/тур. У разі підтримки у проекті візьмуть участь Ужгород, Київ, Одеса, Харків, Херсон, Мукачево, Полтава, Маріуполь, Геніческ, Львів.

2. «Скарби Гілеї Дніпровської» (ГО «Імпульс Херсонщини»). Він спрямований на вивчення і популяризацію історико-культурних пам’яток Нижнього Подніпров’я Херсонщини та посилення туристичного потенціалу громад регіону. У рамках проєкту буде розроблено новий на Херсонщині водний культурно-туристичний маршрут з елементами анімації та історичної реконструкції. Маршрут пролягатиме через територію територіальних громад Нижнього Подніпров’я Херсонщини (Новокаховської, Тягинської, Олешківської, Херсона).

3. «Наріжні камені часу: незвіданий Південь» (ГО «Новокаховське товариство охорони культурної спадщини»). Проект передбачає створення нового мультикультурного туристичного маршруту. Він включатиме два об’єкти культурної спадщини національного значення – Дозорну вежу (вежу Вітовта) і пам’ятку археології «Фортеця Тягин», природну пам’ятку – геологічний масив, пам’ятник «Козацька Слава», «Кам’яні вишиванки» у м. Нова Каховка. Маршрут розповідає про археологічні відкриття, які спростовують міф про цивілізаційну роль Російської імперії в Північному Причорномор'ї і доводять існування тут розвиненого центру цивілізації у 14-15 столітті.

4. «Культурний туристичний маршрут «Скадовськ історичний» (КП «Туристичний інформаційний центр «Скадовськ» Скадовської міськради). Передбачає розробку туристичного маршруту із застосуванням сучасних технологій, на 8 мовах та для туристів з інклюзією.

5. «Легенди Хорлів» (Каланчацька селищна рада Херсонської області). Розкриття історії заснування та розбудови міста-порту Хорли на незамерзаючій бухті Чорного моря, розвіювання легенд про родину Фальц-Фейн, проведення тематичних мовно-дискусійних клубів з молоддю, флеш-мобів та круглих столів.

6. «Конкурентоспроможна громада - конкурентоспроможний музей!» (Білозерський районний музей імені Дмитра Багалія). У ході проєкту планується створити інноваційну експозицію, в якій замість звичного музейного “не чіпайте руками” працював би принцип фізичної та інтелектуальної взаємодії між відвідувачем та артефактами експозиції. Досвід проєкту планується розповсюдити серед інших локальних музеїв України.

7. «Музей затопленої пам’яті» (Нововоронцовська селищна рада). Передбачається створення першого в Україні музею про штучно затоплені землі, на яких є унікальні історичні та природні об’єкти, одні з найстаріший населених пунктів в регіоні. Відновлення у національній свідомості пам’яті про затоплений край. Фізичне та юридичне створення музею та дослідної лабораторії при ньому.

8. «Музей "Таємниці острова Джарилгач"» (ГО «Молоді ініціативи»). Проект спрямований на інформування про унікальний острів, також на привернення уваги до комплексу проблем, пов’язаних з островом Джарилгач, Джарилгацької затоки та міста-курорта Скадовськ (екологія, відсутність єдиного туристичного продукту, небезпека втратити культурну спадщину, індиферентність місцевого населення в соціально-культурному аспекті).

9. «Живий музей південних традицій» (ФОП Лисенко). Проект передбачає створення діючого музею-експозиції просто неба на березі річки на острові Білогрудий, який би в інтерактивній формі розповідав про традиції українського півдня. Під час відвідування експозиції відвідувачі зможуть побачити традиційні для рибацького села півдня споруди: рибацьку хату з подвір'ям, шинок, млин, стапель для будування човнів, рибацький утвір. Також зможуть не просто подивитись, а випробувати все на собі.

10. «Фестиваль "Південний Шевченко. Рок. Фест. "Кобзар"» (КЗ "Палац молоді і студентів" Херсонської обласної ради). Фестиваль пропонують провести у смт Лазурне за участю сучасних українських рок-гуртів, які представляють свої творчі програми з обов'язковим виконанням одного і більш музичних творів на вірші Т.Г.Шевченка.

11. «Відкритий Регіональний фестиваль живого кіно "ЛІНЗА"» (КЗ "Великоолександрівський Будинок культури"). За задумом, фестиваль – це група знімальних майданчиків з декораціями, акторами та костюмами, на яких команди-учасники кіноаматорів мають змогу втілити свій задум створення фільму.

12. «Фестиваль "Жива поезія БОТСАДУ"» (Херсонський державний університет). Поєднання мистецької та екологічної культур надасть змогу відвідувачам пізнати, що і як відбувається у світі природи, між людиною і природою, між природою і суспільством і як надихає природа людину на творчість.

13. «Фестиваль "Азовська регата"» (Виконавчий комітет Генічеської міської ради). Перший на Приазов'ї фестиваль, проведення якого спрямоване на привернення уваги до історичної пам'ятки "Залізний міст" та відродження історико-культурної спадщини Генічеського району та традицій Приазов’я.

14. «15 Фестиваль "Купальська ніч"» (Присиваська сільська рада територіальна громада). Результатом проекту є: ідентифікація та популяризація давніх українських традицій, збільшення туристичного потоку до Присиваської ТГ.

15. «Фестиваль української та німецької культури "Кронау-фест"» (Високопільська селищна рада). У рамках цього проєкту Високопільська територіальна громада може на себе взяти функції всеукраїнського осередка підтримки україно-німецької дружби.

16. «Еко-фестиваль «DunaFest» (ГО «Ліга соціально відповідальних жінок»). Це перший в Україні та Європі дводенний open air, який проводиться в Олешківських пісках. Усі зони денної розважальної програми побудовані на тематиці води – шоу створення крижаних скульптур, водні види спорту.

Вечірні виступи DJ фестивалю відбуватимуться під фаєр та світлотехнічні шоу, а виступ хедлайнерів супроводжуватиметься вогняним перфомансом від естрадно-циркової студії Jin Roh. Територія фестивалю має вигляд Скіфської пекторалі, найвеличнішої археологічної знахідки 20 століття, яка є символом Херсонщини.

Конкурсний відбір триватиме до 30 квітня 2021 року. З того ж часу планується почати реалізацію проектів-переможців.

Олена ПІМЕНОВА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон