Відбулось засідання президії Херсонської обласної ради

Херсон, облрада, Співаковський
Сьогодні, 3 лютого відбулось засідання президії Херсонської обласної ради, де затверджували порядок денний сесії облради, яку заплановано на 5 лютого.

Звичайно, не обійшлося без дискусій. Особливо з питань внесення змін до бюджету та програми соціально-економічного розвитку області, - розказав депутат Херсонської обласної ради Олександр Співаковський:

- Це буде перша чергова сесія нової каденції у цьому році, яка розгляне питання, відпрацьовані у комісіях. У грудні 2020 року ми авансом підтримали бюджет, Програму соціально-економічного розвитку, але рекомендували обласній адміністрації закласти критерії та індикатори розвитку, визначити пріоритети для фінансування на 2021 рік, розробити єдині прозорі критерії та підходи до фінансування по кожній галузі. Що маємо зараз? А нічого! Рекомендації не враховані, тож нас змушують працювати по інерції, розглядати усе, що пропонує обласна адміністрація та конкретні комунальні заклади чи установи.

Дивіться самі: до обласної ради надійшло на 100 мільйонів грн бюджетних запитів від лікарень, закладів культури та освіти. Це після того, як був ухвалений бюджет, вільних залишків, які ми можемо розподілити, лише 9 мільйонів. Багато запитів не мають навіть висновків розпорядників коштів. Наша комісія розглянула декілька таких звернень. Їх спільні риси – відсутність обґрунтування необхідності саме цих видатків та розуміння економічного ефекту від фінансування.

Хоча ми домовлялися, що має бути план розвитку кожного закладу, затверджений на зборах трудового колективу та погоджений з профільними комісіями. Заради об’єктивності наведу приклад: комісія з розвитку людського капіталу розглядала звернення структурних підрозділів Херсонського державного університету – Генічеського та Бериславського коледжів. Вимушений був ініціювати повернення листів саме через відсутність з боку закладів системного бачення розвитку та його обґрунтування. Правила мають бути одні для всіх!

Інший приклад - звернення КП «Обласний центр хокею». Дійсно болюче питання, потрібно зберегти команду, яка створює позитивний імідж Херсонщині. Але в умовах бюджетного дефіциту підприємство має дбати про шляхи отримання додаткових коштів, розробити нову модель функціонування та фінансування. А обласна рада завжди підставить плече.

На засіданні Президії звернув увагу й на те, що комісії, безпосередньо наша з розвитку людського капіталу, не розглядали проекти рішень, які стосуються депутатської діяльності кожного з нас. Йдеться про зміни до Регламенту роботи Херсонської обласної ради VІІІ скликання, Положення про помічників депутатів, зміни до складу Президії.

На комісії ми рекомендували проаналізувати доцільність фінансування та існування цілого ряду Програм, виходячи з пріоритетів та ситуації з пандемією. З 4-х Програм, які стосуються галузі освіти, фінансування закладено лише у Програму «Розвиток людського капіталу Херсонської області» на 2017-2024 роки. Три програми - «Дитина – громадянин – патріот Батьківщини» на 2016-2021 роки, Програма щодо запровадження обласних стипендій на 2020 – 2023 роки, “Дітям Херсонщини – безпечне харчування” на 2020 – 2022 роки не фінансуються.

Щодо Програми «Розвиток людського капіталу», то вона не відповідає вимогам часу. Відбулась адміністративна реформа, створені 49 ОТГ, 5 районів, але це не відображено у документі.

Багато питань… На Президії вкотре всі присутні погодилися, що потрібна конструктивна співпраця депутатів та обласної адміністрації. Тільки так ми зможемо приймати ефективні рішення та контролювати їх виконання, - переконаний Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон