На Херсонщині військовий зібрав унікальну колекцію мiнi-авто

Херсонщина, колекція, Кринка
Від ретро-авта, як у чорно-білому кіно, і радянської представницької «Чайки» до сучасних суперкарів. 850 моделей транспорту вмістилися в одній кімнаті - це колекція 30-річного жителя с. Кринки Юхима Ільїна.

Сам він військовий, служить за контрактом у частині, яка дислокується в його рідному селі. А також навчається на заочній формі у Херсонському державному аграрно-економічному університеті. Спеціальність обрав по духу — інженерну. Колекціонувати моделі – давнє хобі Юхима. Ним займається вже майже 20 років.

Все почалося спонтанно: якось хлопець подарував молодшому брату на день народження модель «Porsche». Іменинник за презент подякував і, як то часто буває, за нього благополучно забув. А от сам дарувальник зацікавився міні-автівками. Став купувати модельки у різних містах, де доводилося бувати. Пізніше почав замовляти в інтернеті. Ну а згодом до його колекції вже додалися машинки, подаровані друзями.

Власник колекції зізнається – деякі моделі власноруч реставрує або ж робить їм «тюнінг», щоб авто виглядало цікавішим, в ньому рухалися частини, приміром, двері відчинялися і т.д. - Ось бачите, якщо перевернути її, видно шматок старої банківської картки і кришечку від пляшечки. Отакий капремонт вийшов, — говорить Юхим.
Один із найцінніших екземплярів колекції кринківця — «Rolls-Royce». Саму модель авта преміум-класу британська компанія презентувала в 1907 році. Вона випускалася аж до 1926 року. Ця міні-моделька значно молодша, її випустили у 60-х і таких у світі залишилися одиниці.

Є в колекції Юхима і військова техніка, старі моделі танків. Його ж найулюбленіша частина – вантажівки: тягачі і самоскиди за типом «Kenworth». Десь у душі Юхим, певно, далекобійник, а ще – гонщик. Давня мрія молодика — взяти участь у ралі. Його кумир, до речі – американський автогонщик, каскадер і шоумен Кен Блок.
Чи варто сумніватися, наскільки бережно ставиться до кожної екземпляру своєї колекції її власник? Витирання пилу – особлива процедура, дуже копітка, яку нікому, окрім себе, не довіряє. Міні-авта, як і великі, бояться удару, тільки значно більше. Після падіння модель не завжди можна відновити.

Свою колекцію молодий чоловік постійно поповнює. В його кімнаті ще є місце для полиць, а значить – для сотень автомоделей. Все це Юхим збирає для себе, говорить, про відкриття музею якось і не замислювався. Хоча знає, що подібна, тільки значно більша колекція, в якості постійної приватної експозиції діє у Вінниці. І досить успішно.
Марина САВЧЕНКО
Фото автора.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон