На Херсонщині залишились зимувати перелітні птахи

заповідник, птахи, зимівка
Схоже, міграція у теплі краї для багатьох зграй перелітних птахів закінчилася не в Африці чи Південно-східній Азії, а в степовому заповіднику Асканія-Нова на Херсонщині.

Тисячі огарів, білолобих гусок, качок-крижнів, і навіть близько 140 сірих журавлів годуються на навколишніх полях, підбираючи пожнивні залишки, або на узбережжі Сивашу, а ночувати прилітають на ставки заповідник. Вони охороняються, тож крилаті гості почувають себе в безпеці. Ще й можуть підживитися кормом — його приносять для птахів, які живуть тут постійно.

Незаплановану «навалу» пернатих працівники заповідника сприймають спокійно. Адже вона повторюється впродовж кількох останніх років, і найвірогідніше пов’язана зі зміною клімату. Зими на півдні України дедалі частіше випадають без снігу та тривалих морозів, і це цілком підходить птахам для виживання в зазвичай проблемний для них період року.

Директор заповідника Віктор Гавриленко наголошує, що кількість перелітних птахів, котрі зазимували в Асканії-Нова та Великому Чапельському Поді, приблизно така ж, як і минулорічна, тому для науковців це вже не сенсація.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон