Корисна «хімія» буває!

Наприклад - мінеральні добрива для сільського господарства, які є запорукою стабільних врожаїв сільськогосподарських культур на Херсонщині

Однією з провідних підгалузей хімічної промисловості України є виробництво мінеральних добрив, які є джерелом різних поживних елементів для рослин і властивостей ґрунту, та які використовуються для збагачення ґрунтів та для отримання високих і стабільних врожаїв сільськогосподарських культур, а також підвищення їх продуктивності у сільському господарстві.

Які ж суб'єкти та на яких умовах здійснюють сьогодні виробництво, реалізацію та ефективне забезпечення мінеральними добривами аграріїв нашої країни та області? Давайте розглянемо детальніше.

Ситуація з забезпеченістю мінеральними добривами в Україні та Херсонській області

Враховуючи природні ресурси, в Україні домінує виробництво азотних мінеральних добрив. Калійні та фосфорні добрива виробляються значно меншими обсягами. Вітчизняні азотні підприємства залежать від ситуації на газовому ринку, що негативно позначається на обсягах виробництва.

Серед мінеральних добрив у вітчизняній хімічній промисловості домінує карбамід та аміачна селітра. Виробниками карбаміду в Україні є ПАТ «Концерн Стирол» (м.Горлівка), ПАТ «ДніпроАзот» (м.Дніпродзержинськ), ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» м.Сєверодонецьк, ПАТ «Азот» (м. Черкаси), ВАТ «Одеський портовий завод» (м. Одеса). Амофосними добривами країну забезпечує ПрАТ «Титан», нітроамофосними ЗАТ «Дніпровський завод мінеральних добрив», суперфосфатами ВАТ «Сумихімпром», добривами Калімаг 30 ТОВ «Стебницький калійний завод».

Але в окремих виробників наявні сьогодні певні проблеми. Наприклад ПАТ "Концерн Стирол" з вересня поточного року змушений тимчасово призупинити випуск мінеральних добрив.

Як вважають фахівці, проблеми виникли у виробників азотних добрив з усіх країн колишнього Союзу, так як їх продукція тепер пропонується за рекордно низькими цінами. Українські хіміки змушені зупиняти заводи, тому що ціни на природний газ - основна сировина - занадто високі для нормальної роботи підприємств. Сформована ситуація може протривати доти, поки не зміцніє попит на світових ринках і не почнеться зростання цін на мінеральні добрива азотної групи.

Основними проблемними питаннями у сфері мінеральних добрив залишаються низький технічний рівень виробництва, високий рівень зносу устаткування, застарілі технології (тільки 20% технологій підгалузі вважатимуться сучасними з погляду стандартів розвинутих країн), та висока тепло - і енергоємність виробництва (частка енергоносіїв у собівартості продукції становить від 25 до 50%).

Останніми роками в зв'язку із значними фінансовими труднощами в країні сировина постачається нерегулярно і у малих обсягах, що є однією з причин різкого скорочення виробництва добрив. А втім в Україні є реальні геологічні і економічні передумови для використання своїх сировинних баз фосфоритів (особливо Кролевецького родовища Сумської обл.) і апатитів. Фосфорні добрива виготовляють також і в Маріуполі із томас-шлаків, що їх отримують з фосфоромістких керченських залізних руд у процесі доменного виробництва.

Лютий-початок підживлення мінеральними добривами озимих зернових

Перше підживлення озимини, так зване регенераційне, проводять по мерзлоталому ґрунту за переходу температури понад 0°С, коли верхній ґрунтовий шар перезволожений. За таких умов добрива швидко розчиняються та поглинаються ґрунтовим вбирним комплексом. Особливо важливим це підживлення є для слаборозвинутих посівів, оскільки забезпечує азотом кореневу систему, що міститься в збідненому поверхневому шарі ґрунту, в найранніший період відновлення життєдіяльності. За підживлення по мерзлоталому ґрунту застосовують найчастіше аміачну селітру.

Але при підживленні по мерзлоталому ґрунту, особливо при випадінні рясних опадів навесні частина добрив може вимиватися у нижні ґрунтові горизонти, навіть потрапляти у ґрунтові води, в результаті чого також знижується ефективність їх внесення.

Найбільш ефективні добрива сьогодення

Про те, які добрива сьогодні мають найбільшу ефективність ми запитали у директора Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталія Ярмака. На думку Віталія Олександровича «Найбільшу ефективність мають мікродобрива та стимулятори росту тому, що навіть внесення мінеральних добрив на фоні відсутності мікродобрив не буде мати бажаного ефекту. І там де вже сільхозтоваровиробник несе витрати, то йому вже потрібно працювати у комплексі, який налічує і мінеральні добрива, і засоби захисту рослин і найактуальніші – мікродобрива. Чому саме вони, бо в ґрунти перестали вносити органічні добрива. Адже при внесенні органічних добрив ми обов'язково вносили мікроелементи. Сьогодні, на жаль, гумусу у ґрунті зменшується, а разом з тим і наявність легкодоступних поживних речовин, тому фермери їх повинні вносити, якщо вони хочуть мати хороші врожаї».

Так,враховуючи високу вартість добрив, треба дуже відповідально та ретельно підходити до підбору окремого поля та ґрунту, на які вони будуть вноситися. Фермер повинен знати стан наявності поживних речовин у ґрунті. З цим він може звернутися в центр «Облдержродючість» (м. Херсон, вул. Кольцова, 59), та отримати всю необхідну інформацію.

Проблеми компаній – операторів, які реалізують мінеральні добрива у Херсонській області

Найбільшою проблемою є поставка добрив, якщо раніше дані компанії замовляли їх на заводах, а через два тижні отримували, то сьогодні 40,50, а на деяких заводах і до 60 днів може тривати доставка. Це пов'язано з роботою заводів, і причину вони нікому не пояснюють. Коли компанії укладають договір на поставку, їх просто попереджають про те, щоб вони враховували, що отримають товар через 40-50 днів, без пояснення ситуації.

Проблеми зі зберіганням та реалізацією мінеральних добрив не існує, адже заздалегідь добрива в нас не закупляються тому, що при зберіганні якість добрив втрачається, всі звикли працювати «з коліс» і це правильно. Не всі компанії можуть дозволити собі працювати сьогодні на склад, бо в такому разі одразу підвищиться собівартість добрив.

Фальсифікації по мінеральним добривам нині не спостерігається, а от по засобам захисту рослин (надалі - ЗЗР) вона складає щонайменше 40%, тому хотілося б застерегти ймовірних покупців від фальсифікату, щоб не гналися за дешевим товаром, який може виявитися підробкою, адже в такому випадку вони понесуть як матеріальні, так і моральні збитки.

Проблемою нашого регіону є те, що окремі компанії-оператори, які реалізують мінеральні добрива в нашому регіоні, зареєстровані в інших областях або в столиці. Відповідно, податки вони сплачують за місцем реєстрації підприємства, а це означає, що в бюджет нашої області не надходять кошти від діяльності даних фірм у вигляді податків. Тож бажано, щоб аграрії області в пріоритеті співпрацювали з тими компаніями-операторами, які зареєстровані на території Херсонської області і поповнюють місцеві бюджети, котрі займаються інвестуванням в сільське господарство шляхом кредитування господарств, які добре відомі в регіоні, та відповідають за якість своєї продукції.

Якщо підводити підсумок,то нині в сільському господарстві на перший план повинно виходити наукове обґрунтування застосування добрив, яке дозволить отримувати високі врожаї сільськогосподарських культур , підвищує їх якість, та зменшує негативний вплив на забруднення ґрунту, і це абсолютно правильно, бо це щорічно знаходить своє підтвердження в практичному веденні сільського господарства.

Марина Сакура

P.S. Стаття створена по матеріалам Департаменту АПР Херсонської ОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон