Напередодні зими у Херсоні продають кавуни

зима, кавуни, зберігання
Уже за кілька днів розпочнеться календарна зима. Проте повірити у це важко. Принаймні, жителям Херсона, які щодня споглядають за зеленою травою та квітучими клумбами.

Ба більше – у народі вже з’явилась приказка, що літо у Херсоні триває доти, доки продаються кавуни. А вони і досі продаються! І запашні дині з рідних полів. Хоч не такі великі, як у сезон, проте не менш смачні.

Скільки ж коштують рідні смаколики? За диню просять 12 гривень за кілограм, кавунчики дешевші – по 8 гривень. Як розповів продавець Антон, кавунчики та дині вони вирощують самі і зберігають у соломі, тому ягоди й долежали до листопада. Може ще й на новорічні свята зможуть побалувати херсонців. Минулої зими, перед Новим роком, на Центральному ринку також продавали кавуни. Тільки просили за них по 100 грн за кілограм.

Отже, як же зберегти символ Херсонщини аж до календарної зими? Є кілька нюансів. Кавун не повинен бути битим, тріснутим або подряпаним, бажано з товстою шкіркою. Оптимальна температура для зберігання +1…+3 °С, а вологість повітря 80-85%, і дуже важливо, аби в приміщенні була добра циркуляція повітря.

Спеціалісти називають одразу 7 способів зберегти солодку ягоду:

1. Мох. Для цього слід зібрати в лісі сухий мох. Викладаємо мох товстим шаром на дно дерев’яного ящика або якоїсь відповідної за розміром ємності, викладаємо на нього кавун, і обкладаємо його з усіх сторін мохом. Зберігати потрібно в льосі при температурі не нижче 2-3 °С.

2. Попіл. У дерев’яну діжку або ящик потрібно насипати товстий шар сухого деревного попелу. Далі викладаємо туди кавун, і зверху засипаємо попелом. Діжку або ящик щільно закриваємо і відправляємо у льох або підвал.

3. Глина або алебастр. Беремо глину, злегка розводимо водою до стану густої сметани, покриваємо кавун за допомогою пензля і даємо висохнути. Те саме можна зробити і з алебастром. Зберігати в холодному приміщенні.

4. Зберігання кавуна в підвішеному стані. Обмотуємо кавун щільною натуральною тканиною, укладаємо в сітку та підвішуємо до стелі в тому ж погребі.

5. Солома. У льосі на полиці укладається товстим шаром солома, на неї викладаємо кавуни і добре обкладаємо, ніби закутуємо їх соломою. Температура повітря в підвалі +1…+5°С.

6. Зберігання кавуна в будинку. Можна зберігати кавуни і в будинку, в самому темному і прохолодному місці. Основні умови при цьому відсутність доступу світла та щоденне перевертання.

7. Віск або парафін. Покриваємо кавун сантиметровим шаром розтопленого воску або парафіну. І зберігаємо в холодному місці.

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон