Херсонський обласний театр працює в умовах карантину

театр, книга, вистави
Замість весняних прем’єр – онлайн-покази архівних вистав, а замість вишуканих глядацьких зал – домашні дивани чи ліжка. Через Covid-2019 українські заклади мистецтва та культури одними з перших були змушені поставити свою діяльність «на паузу».

Український уряд вирішив включити режим жорсткої економії і найпершими «під ніж» пустили видатки на культуру. Фінансові складнощі відчув і Херсонський обласний муздрамтеатр ім. Миколи Куліша, що відбувалося у цей час за лаштунками та як творчий колектив справлявся з новою реальністю.

90 творчих особистостей: актори, балет, оркестр, вокалісти, режисери та сценаристи, з яких сім – Заслужені артисти України, три – Народних артисти України та три – Заслужені діячі мистецтва України. А ще костюмери, білетери, касири, технічній та обслуговуючий персонал. Загалом майже 250 співробітників. І усі вони опинилися у «кризовій ситуації». До звичного режиму роботи повернутися було неможливо, а як працювати по-новому українська культурна спілка ще не розуміла. Водночас із тим життя поза сценою у театрі ім. Миколи Куліша все ж не зупинилося.

«В цей час у театрі невелика кількість працівників наводили порядки у цехах, реконструювали сценічні майданчики, створювали новий реквізит. Таким чином ми використали цей «перепочинок» на ті справи, до яких через щільний графік не вистачало часу. Тому що до карантину ми грали по дві-три вистави на день, без вихідних. І ми просто не мали можливість, наприклад, пофарбувати паркетну підлогу на парадній частині. Зараз ми таку нагоду отримали і звичайно зробили», – розповідає директор установи Олександр Книга.

Робочий процес не припинявся і на творчому майданчику. Залишатися «в центрі уваги» глядача та підтримувати із ним зв’язок допомагали сучасні технології. У процес задіяли, як традиційні вистави у записі, так і нові, достатньо експериментальні методи.

Однак артисти все ж прагнули повернутися до виступів без обмежень – живих. Зважаючи на протиепідемічні заходи, творчий колектив розумів, що працювати в залах ще не дозволять. Тому почали шукати вихід із ситуації, в якій опинилися культура і мистецтво в цілому. Для цього вирішили розширити кордони своєї сценічної мапи та виступати на майданчиках поза межами театральних стін. Як результат – під час літнього сезону театр ім. Миколи Куліша успішно реалізував три грандіозних проекти просто неба.




© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон