Археологічна знахідка в центрі Херсона

Херсон, археологія, Паталах
У центрі Херсона, під час будівельних робіт на вулиці Потьомкінській, 29, знайшли залишки підземних споруд у вигляді арок.

Історик, краєзнавець Олексій Паталах говорить, існує багато легенд про херсонські підземелля, але це не катакомби, а звичайні підвальні приміщення старого будинку: «Назвати катакомбами - не дуже правильно. Катакомби - це шахти, які утворились від видобутку каменя. У даному разі перед нами - це звичайні господарські підвали 19 століття. Річ у тім, що, дивіться, ми зараз перебуваємо у грецькому або купецькому передмісті. Від так, багато будинків заможних купців або міщан.

В принципі, тоді холодильників не було і кожен більш-менш заможний житель Херсона прагнув мати підвали, навіть кілька рівневі, включаючи підвали - льодники, які залягали на дуже низькому рівні. Звичайно, були аркові переходи між цими підвалами, тож ми саме такий підвал і маємо. Тут зберігали переважно продукти".

За словами краєзнавця, на місці знахідки можна створити щось цікаве, все залежить від забудовника. "Будували ці підвали з Інгулецького каменя, який фактично пішов на будівництво всього Херсона, починаючи від фортеці. Такий підвал дуже вдало використовувався ще за радянських часів і десь, буквально, до недавнього часу був такий бар "Перлина" біля драмтеатру, який зруйнований, на жаль, ТРЦ Суворовським", - розповів Олексій ПАТАЛАХ.


За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон